Ekofarmu Svinnou najdete nedaleko Železné Rudy v těsném sousedství Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava. V roce 2003 ji založili manželé Hana a Miroslav Puchtovi se záměrem vyrábět v biokvalitě co nejrozmanitější nabídku farmářských produktů. Nejen v penzionu ubytovaní hosté, ale i návštěvníci provozované restaurace tak mohou ochutnat například speciality z jehněčího, skopového, vepřového či hovězího masa, ale i z chované drůbeže, včetně ryb a včelího medu. Zapíjet je mohou třeba i domácími mošty či likéry z ovoce, které zde sklízí ze založených sadů.
Uvedená farma, která obhospodařuje na Šumavě v nadmořské výšce 870 metrů v ekologickém režimu sto hektarů zemědělské půdy, nevznikla na základech tradičních gruntů, které přecházely z generace na generaci. Vznikla do slova a do písmene na zelené louce. Na otázku, jak se bývalý právník a manažerka v bankovnictví z Plzně dostali
k podnikání v šumavském podhůří, jsme dostali následující odpověď.
„K místu jsme vázaní nedaleko vzdálenou chalupou, kterou jsme zde postavili bezmála před půl stoletím. S blížícím se důchodovým věkem jsme chtěli něco vybudovat, abychom si důchod prožili v klidu krásné tamní přírody. Pro začátek jsme koupili pozemek o výměře pěti hektarů, na němž jsme plánovali postavit penzion. Náš záměr ale neprošel přes úřady. To se opakovalo i podruhé, kdy jsme pořídili dalších šest hektarů. Měli jsme ale zemědělskou půdu, kterou jsme chtěli nějak smysluplně využít. Domluvili jsme se proto s manželkou, že začneme farmařit. Vzhledem k tomu, že žena dlouhá léta pracovala v účetnictví, byly naše role dopředu rozdělené. Pro začátek jsme koupili několik ovcí, jejichž chov byl v té době podporovaný dotacemi. A protože se základní stádo začalo početně rozrůstat, přikupovali jsme další pozemky,“ prozradil na úvod JUDr. Miroslav Puchta.*
Více se dočtete v týdeníku Zemědělec.