Časopis a platforma All About Feed uspořádal webinář, který představil nové metody sledování a zlepšování zdraví kuřat. Odborníci podělili o klíčové poznatky o zdraví střev a jeho dopadu na zdraví drůbeže.
Přednášejícími byli emeritní profesor University v Ghentu Richard Ducatelle, jehož výzkum je zaměřen především na zdraví střev se zaměřením na drůbež (nekrotická enteritida, dysbakterióza). Předmětem jeho prezentace byla hodnota výrobců butyrátu pro zdraví střev brojlerů. Mluvil o významu výrobců butyrátu a výroby butyrátu pro zdraví střev, o úloze mikrobiálního křížového krmení při výrobě butyrátu a popsal, jak může produkce butyrátu v dolním střevním traktu posílit zdravotní stav tenkého střeva a jak lze výrobu butyrátu zvýšit nutričními prostředky.
K fermentaci dochází u kuřat v caeca (slepém střevu) a přednášející graficky popsal střevní mikrobiotu a její funkci a na grafech znázornil počáteční kolonizaci střev kuřat. Zabýval se efektem butyrátu. Ten má vliv na produkci hlenu a antimikrobiální peptidy ve střevech, na střevní epiteliální integritu, reguluje T-lymfocyty a orální tolerance a snižuje možný zánět střev. Vysvětlil tak vliv GLP-2 (glukanu podobný peptid), který je vylučován ze střevních endokrinních buněk, je anti apoptický, reguluje střevní morfologii, integritu a funkci a podporuje příjem a vstřebávání živin. Prof. Ducatelle mluvil o zlepšení přístupnosti sacharidů pro mikrobiotu kuřat. Představil kazymy (enzymy aktivující sacharidy),jako jsou xylanázy, mannázy, furanosidázy, důležitá jsou probiotika vylučující kazymy, přístupné karbohydrátové suplementy xylooligosacharidy (XOS) a také upravit přístupnost vlákniny fyziologickými prostředky. V grafech pak popsal vliv hustoty L-buněk v ileu (vysoce specializované střevní endokrinní buňky produkující inkretiny, zejména GLP-1). Vysvětli, jak je důležitá v potravě vláknina, tedy neškrobové polysacharidy v podstatě z rostlinných buněčných stěn.
Přednášející se dále zabýval dysbiózou, která má vliv změny v mikrobiomu a střevní bariéře, dochází k nižší produkci butyrátu, vzniká zánět střev a do slepého střeva vstupuje a zůstává nadbytek bílkovin. Prof. Ducatelle se dále zmínil o článcích týkajících se enteritidy střev s názvy Kontrola nekrotické enteritidy vyvolané Clostridium perfringens u brojlerů pomocí cíleně uvolňované kyseliny máselné, mastných kyselin a esenciálních olejů a Přídavek potahované kyseliny máselné v krmivu snížil kolonizaci a vylučování salmonel u drůbeže.
Přednášel také Joost Thijssen, spoluzakladatel společnosti Florates, který přednášel o novém diagnostickém nástroji s okamžitým zlepšením zdraví střev kuřat. Diagnostický systém Florates využívá testy a biomarkery k poskytování jasných a použitelných informací o poškození střev a produktivitě. Kombinuje pokročilou analytikou, poznatky v reálném čase a nejnovějšími vědeckými poznatky o mikrobiomu. Podle něho zdraví střev hraje klíčovou roli v celkové pohodě a produktivitě a má řadu výhod, včetně lepšího trávení a vstřebávání živin, posílení imunitního systému a snížení rizika onemocnění. Zdravá střeva také pomáhají posilovat imunitní systém. Jde o inovativní a jedinečnou metoda pro zdraví střev drůbeže se zaměřením na produktivitu a poškození střev. Přednášelo o tom, jak probíhá monitoring florátů ve třech krocích: odběr vzorků, analýza a reporting a jak výsledek umožňuje porovnávat, plánovat a zlepšovat management chovu brojlerů. Doplnil, že Florates poskytují okamžitý stav střev za 24 hodin, rozeznají produktivitu, poškození střev, zkoumají, porovnávají, předpovídají situaci a zasahují. Používají kvantitativní multiplexní RT PCR (real time PCR), analyzují pouze krmiva s vysokým vlivem na zdraví střev. Přitom počet a konzistence vzorku nemá žádný vliv na výsledek. Používají se standardní metody v rutinní laboratoři, pro chovatele, své klienty připraví instruktážní video se standardními protokoly. Hodnotí se tři hlavní oblasti zdraví střev, a to produktivita, poškození střev a hygiena. V oblasti produktivity se zaměřuji na množství butyrátů, laktátů a poměr butyrát-laktát. V bodu poškození střev jde o poměr poškození střev a indikátor poměru krypt a klků. V hygieně jde o enterobakterie a celý indikátor hygieny. Dosud bylo odebráno více než 8000 vzorků většinou brojlerů a prasat a více než 45 000 krmných dávek a výslechy byly získány v terénu a v kontrolovaném projektu. Přednášející popsal situaci na dvou farmách s chovem kuřat a jak pomáhá jejich aplikace. Na obou z nich v otázkách produkce, poškození střev a hygieny ukazoval algoritmus Florates produktivitu na přiměřenou produkci butyrátu v 25 % , indikoval pozitivní hygienický standard v nejvyšších 25 % testů a algoritmus týkají se poškození vykazoval velmi dobré skóre v nejlepších 25 % výsledků. Přednášející také graficky vyjádřil výsledek pokusu, kdy se neinvazivním způsobem hodnotily v čase situace na 15 farmách ve stejných skupinách 48 brojlerů. Posuzovaly se účinky a způsob působení mezi skupinami a později došlo ošetření skupin podle očekávaného onemocnění a měřila se i kvalita krmiva. Při monitoringu byly v grafu vyjádřeny výsledky biomarkerů se vztahují k produktivitě, a to předpokládaná porážková hmotnost a zjištěná porážková hmotnost na hejno podle stavu všech hodnocených indikátorů. Joost Thijssen se také zmínil o recenzovaném článku v časopise Avian Pathology s názvem Nová metoda včasné detekce zdravotního stavu střev u brojlerů.*