Vojtěška je obtížně silážovatelnou plodinou především kvůli své vysoké pufrační kapacitě, nízké koncentraci vodorozpustných sacharidů a zranitelnosti vůči nežádoucím sekundárním klostridiálním fermentacím. Pro správný průběh fermentace je nutné zajistit rychlé a dostatečné zavadnutí píce. Odpověď na otázku, jak postupovat, když nejsou optimální podmínky, najdete v článku Ing. Radko Loučky, CSc.
Cílem výzkumu kolektivu z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i., bylo ověřit, zda lze přídavkem mikrobiálního silážního přípravku zajistit správný průběh fermentace a aerobní stabilitu siláže i v době sklizně vojtěšky při nepříznivém počasí. Dešťové srážky autoři pokusu simulovali pokropením řezanky vodou v množství dva litry na deset kilogramů píce. Na kontrolní i pokusnou řezanku aplikovali čtyři bakteriální přípravky. U siláží s vyšší sušinou (27,3 %) byl významně nižší obsah dusíkatých látek a popelovin. Naproti tomu siláže s nižší sušinou (25,4 %) měly vyšší pH a nižší obsah kyseliny mléčné i kyseliny octové, což odpovídá horšímu hodnocení výsledku fermentace. Zjistilo se, že aplikace bakteriálních přípravků kvalitu fermentace nezlepšila. Teplota v průběhu fermentace kulminovala u všech variant v 41 °C, což představuje teplotu indikující velké riziko Maillardovy reakce. Podle autorů vojtěšku s tak nízkým obsahem sušiny nelze silážovat ani s bakteriálními přípravky.*
Podrobnější informace najdete v březnovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!