V úterý 25. března v Top Hotelu v Praze na Chodově proběhl seminář Spolku pro komodity a krmiva o rostlinné výrobě a také pro laboratorní pracovníky. Zahájení semináře, přivítání účastníků a hostů, stejně jako řízení celého semináře se ujal člen Odborné sekce Spolku pro komodity a krmiva MVDr. Martin Mahdal.
První přednášku o parametrech kvality potravinářské pšenice pro zpracování v mlýnech a vedlejší produkty ze zpracování, jako jsou otruby či krmné mouky si připravil Dr. Pavel Filip (Svaz průmyslových mlýnů České republiky). Zpracování pšenice zajištují průmyslové mlýny kontinuální technologií fyzikálně mechanickými procesy. Kvalita mlýnských výrobků je určena jakostí pšenice. Kontrolu jakostních znaků zajistí standardní technologie ve mlýně. Výroba mlýnských výrobku na míru vzniká přidáním aktivních látek vitální lepek, enzymy apod.) Přednášející následně popsal v tabulkách parametry a složení krmných mouk a otrub i funkce čistíren obilí. Na přednášku navázala doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. (Svaz průmyslových mlýnů České republiky), která například vysvětlila zdroje technologické kvality pšenice, kterými jsou odrůda a prostředí, tedy kvalita půdy, klimatické podmínky a agrotechnika. Odrůda má vliv na mlynářskou a pekařskou jakost. Další část přednášky věnovala doc. Hrušková metodám hodnocení kvalitativních znaků pšeničného zrna.
Kvalita obilovin ze sklizně roku 2024 z hlediska mykotoxinů a aktuality v patřičné legislativě byl název přednášky RNDr. Ivany Polišenské, Ph.D. (Agrotest fyto s. r. o.). Myykotoxinů je mnoho druhů a jejich vznik a toxicita závisí na podmínkách při jejich vzniku. Nejvýznamnější ekonomický dopad mají aflatoxin B1, ochratoxin A, deoxyvalenol (DON), zeazeralenon (ZEA), fumonisiny. Dále RNDr. Polišenská informovala o limitech pro mykotoxiny v potravinářských obilovinách, v krmivech (doporučení EK). Věnovala se i houbové chorobě obilovin – námelu. Je způsobena houbou Claviceps purpurea, jejíž spory infikují kvetoucí obiloviny, napadá zejména žito. Napadený klas produkuje medovici s mnoha sporami a hmyzem jsou roznášeny na další klasy. Místo zrn se vyvíjí sklerocium, které může vyklíčit a uvolňovat spory houby. Sklerocia jsou v půdě životaschopné přibližně rok. Přednášející shrnula, že ve sklizni roku 2024, byl ve srovnání s lety 2021–2023 vyšší obsah fuzariových mykotoxinů, zejména DON v pšenici. Byl také vyšší výskyt námele v žitu. T2 toxin a HT2 byl nejvíce v ječmeni. Obecně je nejvíce mykotoxiny kontaminovaná kukuřice a produkty z ní.
Jak na ochranu proti skladištním škůdcům vysvětlil Ing. Radek Aulický, Ph.D. (Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.). Řekl, že celosvětově existuje více než 1660 druhů hmyzu spojené se skladováním produktů. Škodliví jsou brouci, zavíječi, pisivky a roztoči. Plejáda škůdců napadající skladované obilí u nás je velmi široká. Celkem bylo identifikováno 70 druhů škůdců, a to 30 druhů roztočů, osm druhů pisivek, 29 druhů brouků a tři druhy motýlů. Jako hlavní škůdci byli zjištěni pilous černý (frekvence 44 %), roztoč ničivý (42 %), roztoč moučný (39 %), pilous rýžový (31 %), lesák moučný (29 %), lesák skladištní (26 %) a další. Ing. Aulický dále vysvětlil, že způsoby ničení hmyzu můžou ve skladované komoditě zanechávat rezidua, které je třeba později odvětrat a obilí přečistit.
Aktuální legislativa a ČSN týkající se rostlinných komodit a krmiv se jmenovala přednáška právníka Mgr. Ing. Michala Böhma spolupracující pro VÚPS, servis a služby s. r. o. Praha. Základní předpisy ČR jsou v této souvislosti Zákon č. 91/1996 Sb. – Zákon o krmivech, Vyhláška č. 295/2015 Sb. – Vyhláška o provedení některých ustanovení zákona o krmivech, Zákon č. 147/2002 Sb. – Zákon o Ústředním kontrolním a zkušebním ústavu zemědělském. Přednášející informoval dále o základních právních předpisech EU, o předpisech EU pro biocidní přípravky, aktivní látky, doplňkové látky a maximální limity reziduí. V závěru přednášky mluvil o případech závaznosti ČSN.
O přístrojovém vybavení na monitoring škůdců, teplot v hangárových skladech a kvality zrna v silech informoval Mgr. Filip Teper (O.K. SERVIS BioPro, s. r. o.) Představil také možnost kontinuálního měření kvalitativních parametrů obilovin pomocí NIR on-line. Ing. František Bittner (MEZOS spol. s r. o.) také popsal výrobky firmy i zastoupení jiných výrobců a jejich činnosti (vlhkoměry, NIR analyzátory, vzorkovače apod.).