V surovinách můžeme najít atributy, které jsme v minulosti buď ignorovali, nebo jsme je nebyli schopni odhalit. Inovace je zaměřena na doplňkové látky v krmivech. Ale i v surovinách se můžou najít atributy, které se v minulosti buď ignorovali, nebo je nebyo možno odhalit. S ohledem na ok 2024, představíme šest surovin, které stojí za to si pamatovat.
Některé z nich mohou být již dobře známé, jiné se mohou zdát jako překvapení, ale na všechny je zajímavý pohled.
-
Vojtěška i pro monogastry
Ani u přežvýkavců se vojtěška již netěší tak významnému postavení, jaké měla v minulosti. Ale to je jen otázka vyvážení nákladů. Vojtěška se však již v těchto krmivech vrací a překvapivě pro ni nacházíme dobré využití i pro monogastrická zvířata. Vojtěška je bohatá na funkční vlákninu, má vysoký obsah bílkovin a obsahuje nepřeberné množství minerálů a vitamínů. Podle našich zkušeností dodává velmi příznivou chuť i živočišným produktům.
-
Čirok
To je opravdu starý příběh, ale čirok, který je bez tříslovin, se prosazuje po celém světě nejen jako dovážené/vyvážené zrno, ale také jako lokálně pěstovaná plodina. Souvisí to se změnou klimatu. Podle našich zkušeností se například zemědělci, kteří dříve následovali ozimé plodiny kukuřicí, nyní příznivě obracejí k výsadbě čiroku, protože zásoby vody jsou vzácné nebo dražší.
-
Lněná moučka
Nebo spíše lněné semínko. S touto se plodinou i nadále intenzivně pracuje, protože výhody při použití v nepřeberném množství aplikací jsou pro zemědělce viditelné. Lněné semínko je nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin mezi rostlinami, a to je jen začátek, protože obsahuje velké množství dalších funkčních živin. Je smutné, že zásobování a logistika ztěžují jeho zajištění tam, kde je potřeba.
-
Cukrovarské řízky (peletované)
Většina tohoto vedlejšího produktu se konzumuje lokálně mokrá, většinou v krmivech pro přežvýkavce. Když jsou náklady na energii dostatečně nízké, lze ji peletovat a prodávat jako komoditu. Mléčné farmy ji hojně využívají a podle našich zkušeností je to složka, která by měla mít prominentní místo i na prasečích farmách. Krmení celých pelet spolu s některými dalšími peletovanými (nebo ne) surovinami je nová myšlenka, kterou zkoumáme, a to nejen pro prasata, ale také pro hovězí maso.
-
Rafinované rostlinné proteiny
Existuje nepřeberné množství nových i starých ingrediencí, které se zaměřují na poskytování rafinovaných bílkovin (bez antinutričních faktorů) mladým zvířatům. To má nahradit jiné drahé bílkoviny většinou živočišného původu. Úspěšnost je překvapivě poměrně vysoká a s mnoha takovými rafinovanými rostlinnými proteiny máme dobré zkušenosti. To však zůstává pozorováním specifickým pro značku nebo proces, což znamená, že ne všechny produkty, které sdílejí stejný název, se chovají podobně.
-
Olivové výlisky
S peckami, nebo nejlépe bez nich, se jedná o poměrně novou složku, zejména pro monogastry. Produkce oliv však celosvětově roste, protože zdravotní přínosy olivového oleje jsou spotřebitelům dobře známy. Vzhledem k neefektivnímu způsobu výroby olivového oleje (lisování za studena) zůstává velké množství oleje a dužiny. V minulosti se spalovalo pro výrobu energie, ale nyní je velmi vyhledávanou ingrediencí díky svým chuťovým vlastnostem masa. Jedná se o novou technologii, ale je na vzestupu.*
All About Feed