10.08.2021 | 05:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Siláž z rybích odpadů pro brojlery

Zařazení rybí siláže do výživy brojlerových kuřat vede ke zlepšení růstových parametrů zvířat a kvality jejich masa. Využitím tohoto alternativního krmiva snižuje plýtvání přírodních zdrojů a znečištění životního prostředí. Zároveň však zvířatům poskytuje dobrý zdroj esenciálních aminokyselin a minerálů.

Díky celosvětovému problému s africkým morem prasat je vysoká poptávka po výrobcích z drůbežího masa. To vytváří tlak nejen na samotné producenty kuřecího masa, ale i na výrobce krmných směsí, kteří hledají nové zdroje krmiv a vyšší efektivitu jejich využití.
Vzhledem k pokračujícím klimatickým změnám a konkurenci v oblasti potravin se bude dostupnost vysoce nákladných konvenčních zdrojů bílkovinných krmiv (například sójové a rybí moučky) stále snižovat. Krmivářský průmysl proto hledá udržitelné alternativy a siláž z ryb je jednou z nich.

Proč rybí siláž?
Svět čelí rostoucím obavám o životní prostředí a rybí siláž by mohla být jednou z možností, jak tomuto problému čelit. Produkty rybího odpadu (hlavy, kosti, vnitřní orgány), které by byly jinak bez použití, se mění na krmivo pro zvířata. Rybí siláž lze produkovat, pokud je nabídka ryb pro výrobu rybí moučky omezená nebo příliš drahá. Samotná výroba siláže je jednoduchý proces, který zahrnuje tři základní kroky – mletí, okyselování a skladování.

Zdroj esenciálních aminokyselin a minerálů
Anaerobní podmínky skladování snižuje náchylnost rybí siláže k oxidaci a žluknutí, což umožňuje její dlouhodobé uchování. Okyselení navíc snižuje pH siláže, čímž se zpomalí růst většiny patogenních bakterií. Siláž z ryb je dobrým zdrojem esenciálních aminokyselin a minerálů a nutričním složením se podobá rybí moučce (za předpokladu, že je vyrobena ze stejného druhu surovin).

Zlepšená výkonnost drůbeže a kvalita jejich masa
Výzkumníci z Nayaritské univerzity v Mexiku se ve své studii zabývali nutriční hodnotou rybí siláže z hlediska růstu brojlerů a kvality jejich masa. V pokusu, který trval osmadvacet dní, byly kuřatům podávány krmné směsi obsahující rybí siláž a sójovou moučku v poměru 1:1 ve čtyřech krmných recepturách s rozdílným podílem v jejich obsahu (kontrolní 0 %, 10 %, 20 %, 30 %).
Ve srovnání s kontrolní skupinou byl u kuřat krmených směsí s obsahem rybí siláže a sójové moučky zjištěn zvýšený nárůst tělesné hmotnosti díky efektivnějšímu využití živin. Vědci to odůvodňují tím, že rybí siláž obsahuje hydrolyzovanou bílkovinu, která vzniká během procesu fermentace a dále esenciální aminokyseliny v zastoupení histidinu, treoninu, metioninu, glycinu, alaninu a tyrosinu. Za celé období trvání pokusu (28 dní) byly pozorováno nejlepší výsledky u skupiny s 20% podílem rybí siláže a sójové moučky ve směsi. Příjem krmiva byl u kuřat ve všech skupinách přibližně na stejné úrovni.
Vykrmená kuřata, jimž se podávala krmná směs s podílem rybí siláže a sójové moučky (10 %, 20 % a 30 %) měla maso šťavnatější, křehčí a celkově kvalitnější. Ani při 30% podílu alternativního bílkovinného zdroje v podobě rybí siláže v krmivu se nezměnila smyslová kvalita masa vykrmovaných kuřat. Pro využití vyššího podílu rybí siláže v krmné směsi se však výzkum bude muset vypořádat s rybím zápachem.

Buďte opatrní s tukem
Podobnému výzkumu se věnovali i vědci z norské zemědělské univerzity (the Agricultural University of Norway). Na rozdíl od mexických kolegů zařadili do pokusu na brojlerových kuřatech (do 35 dní věku) rybí siláž, obsahovala i rybí tuk. A výzkum vztáhli až na brojlery staré 1–35 dní. Také oni potvrdili vyšší růstovou schopnost kuřat. Navíc se ukázalo, že zařazením rybího tuku do výživy se u kuřat snížila hladinu vitamínu E a ceruloplasminu (glykoprotein v plasmě). Ve směsích s vyšším podílem rybího tuku dochází u brojlerů k nežádoucímu zvýšení antioxidace. Podle norských vědců se navíc může změnit smyslová kvalita masa. Zjistili, že množství 17g/kg a více rybího tuku způsobují „mimochuť“ v mase. Proto se obecně doporučuje přidávat uvedenou surovinu do krmiv v množství pod 10g/kg.

Nutriční variace
Nutriční složení je důležitým faktorem pro stanovení úrovně podílu rybí siláže ve směsích. Složení rybích siláží je ovlivněno druhem ryb, výší podílu vedlejších úlovků a použitými odpadními částmi ryb ke zpracování. Při krmení v optimálním množství výsledný produkt zlepšuje růst brojlerů, aniž by ohrožoval kvalitu masa.
Celkově rybí siláž nabízí potenciální alternativu k částečné náhradě drahých krmiv na způsob sójové a rybí moučky, a navíc je i šetrná k životnímu prostředí.

Zdroj:
PoultryWorld*

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down