Subklinická (subakutní) bachorová acidóza je považovaná za jeden z nejčastějších zdravotních problémů vysokoprodukčních dojnic. Vyskytuje se zpravidla u dojnic v období rozdojování a v období na vrcholu laktace. Je typická mírnějším, ale dlouhodobě opakovaným poklesem pH v bachoru. V rámci nespecifických příznaků dochází ke snižování obsahu tuku v mléce, zvyšování výskytu průjmů a laminitidy, ale také k poruchám reprodukce. Léčba spočívá v úpravě krmné dávky a podání pufrů, například hydrogenuhličitanu sodného, uhličitanu vápenatého či bentonitu.
Základním požadavkem pro výživu laktujících dojnic je dodat do směsné krmné dávky (TMR) tolik živin, aby byla zabezpečena požadovaná užitkovost. U vysokoužitkových dojnic to má ale několik omezení. Vyšší obsah slámy s nižší energetickou hodnotou může snížit produkci mléka. Může dojít k překyselení organismu, resp. acidóze, která vzniká jednak z důvodu nevyváženého poměru glycidových a bílkovinných krmiv, nebo nedostatečnou neutralizací bachorového obsahu v důsledku nízkého obsahu fyzikálně efektivní vlákniny, resp. hrubé vlákniny. S narůstající délkou doby žraní a přežvykování souvisí i vyšší produkce slin, které významnou měrou určují acidobazické poměry v bachoru, resp. přispívají k neutralizaci bachorového obsahu.
V rámci prevence vzniku subklinické bachorové acidózy (SARA) se vysokoprodukčním dojnicím zařazuje do směsné krmné dávky pufr. Vlivem pufrujících přídavků (z vápenatých mořských korálů, hydrogen uhličitanu sodného a oxidu hořečnatého) na užitkovost holštýnských dojnic se ve svých pokusech zabýval tým odborníků z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i., pod vedením Ing. Radko Loučky, CSc. Naposledy zjišťovali, zda sláma může v krmné dávce dojnic nahradit pufrační schopnost hydrogenuhličitanu sodného.
Do pokusu, který trval 42 dnů a byl rozdělen na dvě periody, výzkumníci zařadili šesatřicet dojnic, rozdělených na dvě skupiny. V první periodě dojnicím jedné skupiny podávali TMR s 0,1 kg hydrogenuhličitanu sodného, který ve druhé periodě nahradili jedním kilogramem pšeničné slámy. Dojnicím ve druhé skupině podávali slámu v první periodě, ve druhé do TMR přidávali hydrogenuhličitan sodný.
Závěry uhříněveských specialistů najdete v šestém čísle časopisu Krmivářství.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!