25.02.2021 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správný postup výroby siláží

Dr. Ing. Jiří Krátký ze společnosti VVS Verměřovice se ve svém vystoupení na TV Zemědělec věnoval správnému postupu výroby objemných krmiv pro skot od počátku na poli až do správného odběru ze silážní jámy či vaku.

Kvalita siláže má podle jeho slov vliv v chovu skotu doslova na všechno, od zdraví zvířat přes plodnost a užitkovost až po cenu za jadrná krmiva a stres chovatele. Vše přitom začíná již na poli či louce, správnou agrotechnikou a údržbou či obnovou porostů. „V dnešní době, kdy je zelené krmení v naprosté většině chovů minulostí a skotu se krmí směsná dávka, je nutné na kvalitu porostů dbát více než kdy předtím,“ konstatoval Ing. Krátký.

Dalším krokem je bezchybná konzervace objemných krmiv, tedy způsob, jak dlouhodobě skladovat objemná krmiva s nižším obsahem sušiny a uchovat jejich výživnou hodnotu.

Klíčem tohoto anaerobního procesu je rychle snížit hodnotu pH co nejblíže ke 4,0 až 4,2.

„Při neřízené fermentaci se ke slovu dostávají nativní epifytní a půdní mikroorganismy produkující produkují různé kyseliny, alkohol či oxid uhličitý a dochází ke ztrátám energie, sušiny a kvality krmiva. Proto doporučuji chovatelům řízenou fermentaci, například s využitím produktu Formasil,” uvedl řečník.

Formasil podle jeho slov obsahuje speciálně selektované kmeny bakterií schopné růstu a fermentace v širokém teplotním pásmu, od nízkých až po vysoké teploty (35–40 °C). Je vhodný pro širokou škálu pícnin, účinný i při vyšších sušinách a zvyšuje chutnost siláže.

„Dále nabízí zvýšenou aerobní stabilitu, rychlý pokles pH a nástup fermentace a vysokou produkci kyseliny mléčné. Řada Formasil je k dispozici také ve variantě Alfa pro obtížně silážovatelné trávy, vojtěšku či jetel, Maize pro kukuřičnou siláž a Cool pro bílkovinné pícniny s problematickou aerobní stabilitou (například u prvních sečí či u sušin vyšších než 40 %),“ komentoval Dr. Krátký.*

Více si přečtete v Zemědělci

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down