Stravitelná vláknina pohledem Luize Ferrareta

Stravitelnost vlákniny, využitelnost škrobu a laboratorní stanovení živin v TMR – to byla témata, o nichž se diskutovalo na semináři v Trhovém Štěpánově. Klíčovou osobou akce, kterou zorganizovali společnosti Fremis, a. s., a NTG Agri, s.r.o., byl Brazilec Luiz Ferrareto, Ph.D., z univerzity ve Wisconsinu, který se s přítomnými chovateli a výživáři ochotně podělil o své zkušenosti i o výsledky výzkumu.

Luiz Ferrareto zahájil svou přednášku informacemi ohledně významu stravitelnosti vlákniny v krmné dávce ve vztahu k užitkovosti a zdraví zvířat. Podle něj je stravitelná vláknina totiž hlavní živinou ovlivňující výše uvedené parametry.

Luiz Ferrareto (uprostřed) s Ing. Tomášem Šerým (vlevo) a Ing. Petrem Brabencem (mladším), kteří se postarali o překlad
Luiz Ferrareto (uprostřed) s Ing. Tomášem Šerým (vlevo) a Ing. Petrem Brabencem (mladším), kteří se postarali o překlad

Stravitelnost vlákniny limituje příjem krmiva

„Pokud má krmivo nižší podíl stravitelné vlákniny, krávy ho přijmou méně a trvá jim delší dobu, než využijí potřebné živiny. Stráví tak více času u žlabu a méně odpočívají, což se negativně odrazí na produkci mléka. Ze srovnávacích studií vyplynulo, že každý kilogram stravitelné vlákniny navíc znamená navýšení nádoje o tři kilogramy mléka na dojenou krávu,“ konstatoval na úvod své prezentace odborník z univerzity ve Wisconsinu.

Faktory ovlivňující stravitelnost vlákniny

Stravitelnost lze podle Ferrareta zlepšit výběrem vhodných hybridů, dobou sklizně v optimální fenozázi a výškou strniště, která souvisí s obsahem ligninu. S navyšováním podílu obsaženého ligninu v krmivu se totiž obsah stravitelné vlákniny snižuje.

Ohledně výběru hybridů a odrůd kukuřice, ale i vojtěšky s vyšším obsahem stravitelné vlákniny současně dodal, že nabídka na trhu existuje a je z čeho vybírat. Kukuřice s vyšším obsahem stravitelné vlákniny, tzv. BMR hybridy (Brown MidRip), mají prokazatelný vliv na produkci a zdraví vysokoprodukčních dojnic. Podle celé řady studií se využití uvedených hybridů v krmné dávce dojnic odrazilo zejména ve zvýšení obsahu mléčného tuku a ve zlepšení parametrů zdraví s nižším výskytem kulhání a metabolických poruch, včetně kondice. Ale oproti konvenčním odrůdám BMR hybridy mají méně škrobu, až o 20 % nižší výnos a jsou náchylnější k poléhání, což samozřejmě souvisí s nižším obsahem ligninu. V agronomické praxi se to řeší například kombinací dvou hybridů, včetně konvenčního.        

Na adresu nízkoligninových vojtěšek přednášející uvedl, že vyšší podíl stravitelné vlákniny v senáži umožňuje zvýšit podíl senáží v krmné dávce, bez toho aniž by došlo k propadu produkce či ke snížení obsahu mléčného tuku.

Struktura a míra narušení zrna jsou faktory, které významně ovlivňují využitelnost živin z krmné dávky
Struktura a míra narušení zrna jsou faktory, které významně ovlivňují využitelnost živin z krmné dávky

Laboratorní stanovení obsahu stravitelné vlákniny

Pokud jde o stanovení poměru stravitelné vlákniny a ligninu, laboratoří, kde dovedou stanovit hodnotu stravitelné vlákniny je v České republice poskrovnu. Ale zásadní problém to není, protože dovedou poměrně přesně stanovit hodnotu ligninu.

Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down