Stravitelnost vlákniny, využitelnost škrobu a laboratorní stanovení živin v TMR – to byla témata, o nichž se diskutovalo na semináři v Trhovém Štěpánově. Klíčovou osobou akce, kterou zorganizovali společnosti Fremis, a. s., a NTG Agri, s.r.o., byl Brazilec Luiz Ferrareto, Ph.D., z univerzity ve Wisconsinu, který se s přítomnými chovateli a výživáři ochotně podělil o své zkušenosti i o výsledky výzkumu.
Luiz Ferrareto zahájil svou přednášku informacemi ohledně významu stravitelnosti vlákniny v krmné dávce ve vztahu k užitkovosti a zdraví zvířat. Podle něj je stravitelná vláknina totiž hlavní živinou ovlivňující výše uvedené parametry.
Stravitelnost vlákniny limituje příjem krmiva
„Pokud má krmivo nižší podíl stravitelné vlákniny, krávy ho přijmou méně a trvá jim delší dobu, než využijí potřebné živiny. Stráví tak více času u žlabu a méně odpočívají, což se negativně odrazí na produkci mléka. Ze srovnávacích studií vyplynulo, že každý kilogram stravitelné vlákniny navíc znamená navýšení nádoje o tři kilogramy mléka na dojenou krávu,“ konstatoval na úvod své prezentace odborník z univerzity ve Wisconsinu.
Faktory ovlivňující stravitelnost vlákniny
Stravitelnost lze podle Ferrareta zlepšit výběrem vhodných hybridů, dobou sklizně v optimální fenozázi a výškou strniště, která souvisí s obsahem ligninu. S navyšováním podílu obsaženého ligninu v krmivu se totiž obsah stravitelné vlákniny snižuje.
Ohledně výběru hybridů a odrůd kukuřice, ale i vojtěšky s vyšším obsahem stravitelné vlákniny současně dodal, že nabídka na trhu existuje a je z čeho vybírat. Kukuřice s vyšším obsahem stravitelné vlákniny, tzv. BMR hybridy (Brown MidRip), mají prokazatelný vliv na produkci a zdraví vysokoprodukčních dojnic. Podle celé řady studií se využití uvedených hybridů v krmné dávce dojnic odrazilo zejména ve zvýšení obsahu mléčného tuku a ve zlepšení parametrů zdraví s nižším výskytem kulhání a metabolických poruch, včetně kondice. Ale oproti konvenčním odrůdám BMR hybridy mají méně škrobu, až o 20 % nižší výnos a jsou náchylnější k poléhání, což samozřejmě souvisí s nižším obsahem ligninu. V agronomické praxi se to řeší například kombinací dvou hybridů, včetně konvenčního.
Na adresu nízkoligninových vojtěšek přednášející uvedl, že vyšší podíl stravitelné vlákniny v senáži umožňuje zvýšit podíl senáží v krmné dávce, bez toho aniž by došlo k propadu produkce či ke snížení obsahu mléčného tuku.
Laboratorní stanovení obsahu stravitelné vlákniny
Pokud jde o stanovení poměru stravitelné vlákniny a ligninu, laboratoří, kde dovedou stanovit hodnotu stravitelné vlákniny je v České republice poskrovnu. Ale zásadní problém to není, protože dovedou poměrně přesně stanovit hodnotu ligninu.
Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!