Bt-kukuřice byla poprvé představena v USA v roce 1996 a o několik let později se tato geneticky modifikovaná plodina, která kvůli vnesenému bakteriálnímu genu produkovala toxin, jenž ji dovedl chránit před hlavními škůdci, stala oblíbenou komerční plodinou. I když se jedná o geneticky upravenou plodinu a má tím pádem i řadu odpůrců, tak celosvětově představuje více než 80 % současné produkce. Ale vývoj musí pokračovat.
U každého GMO se před schválením jeho komerčního využívání i během následujících let pěstování řeší, zda a jaké může mít účinky na organismy, v jejichž blízkosti či dokonce potravním řetězci se nachází. A ani Bt-kukuřice, která díky vnesenému genu bakterie Bacillusthuringiensis produkuje protein toxický pro některé druhy škůdců, nemohla být výjimkou. Byla provedena a probíhá celá řada studií, jejichž cílem bylo a je identifikovat možná rizika a přinejmenším je minimalizovat. Jedním z problémů při hodnocení možného poškození tzv. necílových organismů Bt-kukuřicí bylo, že každá studie byla do určité míry omezena, ať už rozsahem nebo třeba prostředím.
Součástí integrované ochrany
O tom, že sledování vývoje, efektivity a trendů je důležité asi není třeba nikoho moc přesvědčovat. Do jedné z takových „bilancujících“ studií se pustili vědci z University of Maryland (UMD), když shromáždili data za čtyřicet let výzkumu, aby kvantifikovali účinky Bt-kukuřice, která představuje velice úspěšný produkt genového inženýrství. Sledováním populací zavíječe kukuřičného poukázali na významný pokles aktivity dospělých motýlů, či poškození „okolních“ zemědělských plodin, např. non-GMO kukuřice, papriky a zelených fazolek. Podle vědců nebyly tyto „vedlejší účinky“ nikdy předtím zdokumentovány a mohly by představovat další nástroj k redukci škůdců.
V průběhu studie používali Dr. Galen Dively, emeritní profesor a konzultant integrované ochrany proti škůdcům na katedře entomologie, a Dr. Dilip Venugopal, výzkumný pracovník z UMD, data z let 1976–2016, aby zhodnotili trendy za dobu dvaceti let před i po začátku pěstování Bt-kukuřice. Jelikož její bezpečnost byla testována a prokázána již mnohokrát, tak jejich studie cílila na účinnost Bt-kukuřice jako nástroje strategické ochrany plodin, které by mohly potenciálně posloužit jako náhrada „kukuřičným“ škůdcům, např. zavíječi kukuřičnému, jenž může být významnou hrozbou pro řadu plodin, např. zelené fazolky či papriky.
Vědci použili materiál z lapačů k odhadu výskytu škůdců a hodnocení efektivity doporučených režimů postřiku. Zaznamenali při tom skutečně významnou redukci populace těchto škůdců. Podle Divelyho byla v testované oblasti díky těmto GM varietám kukuřice patrná více než 90% redukce populace zavíječe kukuřičného. Přičemž v průběhu času od zahájení pěstování Bt-kukuřice došlo i k výraznému omezení potřeby insekticidních postřiků. Podle toho jsou výsledky v dlouhodobém horizontu zcela zřejmé, a to jak v rovině teoretické, tak v praxi.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!