Udržitelná živočišná výroba: vyvážení různých aspektů

Udržitelnost je žhavé téma, a i když se zdá, že o ní všichni mluví, řeší se různými způsoby. Udržitelná živočišná výroba vyžaduje rovnováhu mezi ekonomickou ziskovostí, společenskou odpovědností a respektem k životnímu prostředí, což jsou všechno faktory, které se globálně liší.

Spotřebitelé projevují stále větší zájem o to, jak jsou jejich potraviny vyráběny. Původně se důraz kladl především na dobré životní podmínky zvířat a bezpečnost potravin, ale potenciální dopad výroby potravin na životní prostředí si v posledních letech vysloužil kritiku. S předpověďmi, že světová populace se do roku 2050 přiblíží 10 miliardám, FAO odhaduje, že množství živočišných potravin se bude muset během této doby zvýšit o 20 %, aby uspokojilo poptávku. Rostoucí poptávka spolu se zvyšující se kontrolou spotřebitelů má za následek dvojitou výzvu pro živočišný průmysl.
Dobré životní podmínky zvířat
Vnímání dobrých životních podmínek zvířat se často liší v závislosti na socioekonomickém postavení země. Světová organizace pro zdraví zvířat (WOAH) zveřejnila zprávy o modelech dobrých životních podmínek zvířat, včetně pěti svobod a pěti oblastí. Tyto modely jsou široce uznávány jako rámec pro hodnocení dobrých životních podmínek zvířat v systémech živočišné výroby. V Evropě byly zavedeny nové systémy produkce brojlerů se zaměřením na dobré životní podmínky zvířat. V těchto konceptech je hustota ptáků a rychlost růstu výrazně nižší ve srovnání s konvenční produkcí. Studie porovnávající tyto koncepty s konvenčními výrobními technikami prokázaly, že zaměření se pouze na dobré životní podmínky zvířat může vést k horšímu dopadu na životní prostředí – uhlíkové stopě, eutrofizaci a vyšším výrobním nákladům, což vede k vyšším spotřebitelským cenám. I když jsou dobré životní podmínky zvířat zásadní součástí udržitelné živočišné výroby, je třeba je brát v úvahu spolu s dalšími důležitými prvky, jako jsou různé dopady na životní prostředí.
Veterinární problematika
Udržování dobrého zdraví je stále nejlepším způsobem, jak snížit potřebu léků, a také vede k udržitelnější živočišné výrobě. Koncept "Jedno zdraví" podporovaný organizací WOAH (Světová organizace pro zdraví zvířat) uznává, že zdraví lidí, zvířat a širšího životního prostředí jsou propojené a vzájemně závislé. Preventivní opatření, jako je biologická bezpečnost, hygienické protokoly, správné řízení, výživa a vakcinační programy, to vše může přispět k udržení zvířat v optimálním zdravotním stavu. Zdravá zvířata také vedou k udržitelnější živočišné výrobě.
Parametry prostředí
Odvětví živočišné výroby v současné době vypouští odhadem 12 % všech emisí skleníkových plynů (GHG) s oxidem uhličitým (CO2), metan (CH4) a oxidu dusného (N2O) jako nejrozšířenější. Při zvažování dalších environmentálních parametrů je významný i příspěvek hospodářských zvířat, tj. využití půdy (33 %), změny půdního systému (83 %), využívání sladké vody (33 %) a toky dusíku (33 %) a fosforu (73 %). Dopad na životní prostředí se v jednotlivých zemích, druzích a systémech produkce výrazně liší.
Přežvýkavci
Prostřednictvím enterického metanu (CH4), přispívají přežvýkavci ±16 % celosvětových emisí metanu. Enterické emise vznikají během fermentace v bachoru a lze je považovat za ztrátu energie krmiva. Zlepšení stravitelnosti píce v bachoru vede k lepšímu zhodnocení živin a menšímu množství CH4 výroba. Použití přísad, které modifikují bachorovou mikroflóru, vede k lepší účinnosti a menšímu dopadu na životní prostředí. Tyto produkty se zaměřují na produkci metanu a obecně neposkytují zlepšení produktivity. Obecné zlepšení produktivity, jako je zvýšení dlouhověkosti, zdraví a plodnosti zvířat, sníží počet neproduktivních dnů a také povede k nižší CH4 produkci na kg produkce.
Monogastrická zvířata
Složení krmiva představuje přibližně 50 a ±70 % emisí pro prasata a drůbež. V chovu prasat, hnoje a fermentace (CH4 a N2O) představuje dalších 30 až 40 %. Mezi farmami existují velké rozdíly kvůli skladování hnoje. Pro snížení dopadu na životní prostředí je efektivita krmiva logickým prvním krokem. Společná studie se Schothorst Feed Research centre (SFR), která analyzovala vliv užitkovosti brojlerů na parametry dopadu na životní prostředí, ukázala, že zaměření na zvýšení tělesné hmotnosti (a výsledné zlepšení FCR) mělo nejpozitivnější vliv na parametry životního prostředí, jako je změna klimatu a eutrofizace. Enzymy jsou uznávány pro svou schopnost umožnit změny ve složení krmiva, zlepšit užitkovost zvířat a snížit náklady na krmivo.
Vyvážení různých aspektů udržitelné živočišné výroby
Udržitelnost je o ekonomické ziskovosti spolu s respektováním životního prostředí a naší společenské odpovědnosti. Zásadní zůstává zaměření na efektivitu a dobré zdraví. Je také důležité uznat rozdíly v aspektech udržitelnosti na celém světě a vždy vyvažovat různé aspekty udržitelné živočišné výroby, jako jsou dobré životní podmínky zvířat, antimikrobiální rezistence a environmentální faktory.
Dairy Global

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down