Umělá inteligence v živočišné výrobě

Člověk poprvé domestikoval zvířata již před několika tisíci lety a při jejich chovu se spoléhal na instinkty, smyslové podněty a zkušenosti. S vyššími koncentracemi zvířat došlo i na rozvoj technologií souvisejících s ustájením a získáváním živočišných produktů. Současně se začaly vyvíjet nástroje, které zjednodušovaly jejich obsluhu. V posledních letech se věnuje pozornost monitorování stájového prostředí, ale také samotných zvířat, což významně zvyšuje kvalitu produkce a úroveň welfare.

Hlavní výzvou v chovu zvířat je získávání dat. Dříve farmáři vedli manuální záznamy o svých zvířatech, včetně jejich zdravotní historie, věku, reprodukce, rychlosti růstu a krmných návyků. Umělá inteligence usnadňuje zpracování těchto dat, která pak chovatelům usnadňují rozhodování. 

Robotické systémy založené na umělé inteligenci se používají pro krmení hospodářských zvířat podle jejich nutričních potřeb
Robotické systémy založené na umělé inteligenci se používají pro krmení hospodářských zvířat podle jejich nutričních potřeb

Zootechnická data

Pomocí dat zpracovaných systémem umělé inteligence mohou farmáři rozpoznat zvířata s neobvyklými krmnými návyky, které mohou být známkou behaviorálních nebo zdravotních problémů. Kromě toho mohou nashromážděná data použít k odhalení vztahů mezi konkrétními způsoby krmení, přírůstkem hmotnosti a zdravím zvířat.

Rozpoznávání obličeje není nic nového, ale nyní se používá také k identifikaci hospodářských zvířat 
Rozpoznávání obličeje není nic nového, ale nyní se používá také k identifikaci hospodářských zvířat 

Automatizované vážicí systémy jsou vybavené citlivými senzory, které eliminují potřebu ručního skenování a tím přispívají k minimalizaci stresu, kterému byla zvířata při manipulaci vystavena. Monitorování tepelného stresu je další způsob, jak může umělá inteligence zlepšit pohodu zvířat. Pro včasnou detekci tepelného stresu a zjištění zdravotního stavu se používají kamery. Zabudované senzory mohou shromažďovat data o teplotě, která se propojují s konkrétními akcemi nebo chováním. Model strojového učení rozpozná vzory, které zvyšují riziko vyčerpání z horka a odešle výstrahu v reálném čase, pokud teplota dosáhne úrovně, která byla označena jako nebezpečná. 

Umělá inteligence nachází uplatnění také při chovu drůbeže
Umělá inteligence nachází uplatnění také při chovu drůbeže

Umělá inteligence má vedle zlepšení pohody zvířat také potenciál pro snížení epidemiologických rizik. A to s využitím zvukové analýzy, aktivity zvířat, vzorců krmení a příjmu vody, radiofrekvenční identifikace a dalších technologií precizního chovu.

Cenné informace o dobrých životních podmínkách a zdraví zvířat poskytnou i výkaly. Systém umělé inteligence dokáže rychle identifikovat rizika kontaminace ve zkoumaném vzorku a stává se tak důležitou součástí postupů prevence epidemií.

Monitorování reprodukce a detekce říje, sekvenování a analýza DNA či detekce živých embryí ve vejcích jsou jen dalším výčtem možností, kde umělá inteligence nachází uplatnění.  

Hlavní výzvou v chovu zvířat je získávání dat. Odhaduje se, že 90 % celosvětových digitálních dat je mladších než pět let
Hlavní výzvou v chovu zvířat je získávání dat. Odhaduje se, že 90 % celosvětových digitálních dat je mladších než pět let 

Výhody a nevýhody umělé inteligence

Díky technologii umělé inteligence mohou chovatelé výrazně zlepšit welfare zvířat. Chytré technologie a špičkový software usnadňují sledování životních podmínek zvířat a odhalí jakékoliv anomálie, které by jim mohly ublížit. Chovatelé tak mají nástroj na snižování negativních dopadů své činnosti na životní prostředí a na zastavení pochybných, neetických a neudržitelných praktik. 

Umělá inteligence poskytuje chovatelům bezkonkurenční podporu, která zlepšuje udržitelnost a obecně zvyšovat produktivitu farmy. 

Samozřejmě, každá mince má dvě strany. Platí, že umělá inteligence snižuje lidskou chybovost a optimalizuje chov hospodářských zvířat, ale pokud chovatelé nebudou datům rozumět ani je nebudou umět využít, nemá smysl moderní technologie vůbec pořizovat.

Více se dočtete v článku Ing. Jaroslava Smitala, Ph.D., který najdete v červencovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down