Velikonoce a drahá vejce

Sezonní zdražování konzumních vajec již tradičně patří ke koloritu nejen Vánoc, ale zejména Velikonočních svátků. O letošních jarních svátcích se vejce v obchodech běžně prodávala za sedm osm korun, někde byla dokonce ještě o dvě koruny dražší. Podle odborníků je cena uvedené potraviny ovlivněna zejména nepříznivou nákazovou situací v komerčních chovech nosnic v Evropě, vyvolanou ptačí chřipkou. Dále pak finišující přestavbou snáškových hal v tuzemsku, do nichž se instalují ustájovací technologie zohledňující dobré životní podmínky zvířat.  

 

Na důvody, které utvářejí současnou cenu vajec na tuzemském trhu jsme se zeptali místopředsedy pro nosnou drůbež Českomoravské drůbežářské unie, z. s., Ing. Zdeňka Mlázovského, který je současně místopředsedou představenstva Proagro Nymburk, a. s.

Ing. Zdeněk Mlázovský
Ing. Zdeněk Mlázovský

 

Stále platí, že o Velikonocích mají drůbežáři žně?

Letošní velikonoční poptávka po vejcích nebyla až tak velká. Obchodní řetězce sice lákaly zákazníky na vejce, která nabízely za akční cenu. Myslím ale, že spotřebitelé začínají přemýšlet jinak a nenakupují tolik vajec do zásoby jako dříve. Pro letošní Velikonoce ani neplatilo, že by si zákazník musel připlácet za bílá vejce, po nichž je právě v tuhle dobu velká poptávka, protože se chovají bělovaječné hybridní kombinace slepic a bílých vajec je tak dostatek. Cena se vyšplhala proto, že vejce zkrátka nejsou. Očekáváme, že po Velikonocích jejich cena klesne, ale pravděpodobně to nebude na obvyklou úroveň, tedy na zhruba pod dvě koruny za kus. I s ohledem na zvyšování cen krmných směsí by taková cena pro nás byla z hlediska výroby neakceptovatelná.

S postupujícími technologickými přestavbami se zvyšuje počet chovaných bělovaječných hybridů slepic
S postupujícími technologickými přestavbami se zvyšuje počet chovaných bělovaječných hybridů slepic

 

Proč tedy byly ceny vajec o letošních Velikonocích takové, jaké byly?

Upřímně musím konstatovat, že ceny, za které se prodávala vejce o letošních Velikonocích si já osobně nepamatuji. Někdy od Vánoc chovatelé zpeněžují produkci za výbornou cenu. Hlavním důvodem je ptačí chřipka, která zdecimovala produkční hejna napříč celou Evropou. A to i v zemích, odkud se k nám vejce tradičně dovážejí. Obchodní řetězce, které cenou drží české producenty v šachu, tak mají s ohledem na uvedenou nákazovou situaci dočasně omezené možnosti nákupu. V menším objemu se vozí vejce z Polska, ale také z Litvy či Lotyšska. V obchodní síti se objevují vejce například ze Španělska, ale i z Finska, odkud se běžně nedovážejí. Zejména v západní Evropě je dalším problémem sílící tlak ochránců zvířat, kteří si na chovatele doslova vymýšlejí podmínky, jež mohou jen těžko plnit. Bez profitu nelze podnikat, atak mnozí z nich zavírají chovy. Ale o vejce, která jsou považovaná za nutričně vysoce hodnotnou potravinu, je mezi spotřebiteli stále velký zájem. Atak se sem vejce dovážejí za výrazně lepší cenu právě ze zemí, které zásobují i tuzemský trh. Nedostatek vajec na trhu řízený zákonem nabídky a poptávky tak katapultoval cenu až na současnou úroveň. Atak po dlouhé době se i chovatelé nosnic v tuzemsku dostávají na cenu, za níž se s vejci v Evropě běžně obchoduje.

Voliéry jsou pro většinu producentů vajec jasnou volbou
Voliéry jsou pro většinu producentů vajec jasnou volbou

 

Jak do ceny vajec promlouvá přestavba klecí na welfarové systémy ustájení?

Přestavba klecí na welfarové chovy vyplývá ze zákona, který nabyde účinnosti od prvního ledna roku 2027. Po tomto datu budou čeští chovatelé moci chovat nosnice v halách pouze na volno. Právě kvůli přestavbě mají zejména velcí producenti vajec část svých produkčních kapacit vyskladněno a tím dochází k dočasnému snížení stavů nosnic, což současně přispívá k navýšení ceny vajec.

Momentálně je u nás přestavěno asi 50 % chovů. V Českomoravské drůbežářské unii odhadujeme, že asi tisíc ustájovacích míst se do nabytí účinnosti zákazu chovu nosnic v klecích nepřestaví. Tím logicky dojde k výpadku produkce a soběstačnost by se mohla propadnout pod sedmdesát procent.

Také v drůbežářském sektoru se začínají  využívat roboty
Také v drůbežářském sektoru se začínají využívat roboty

Celý rozhovor najdete některém z aktuálně připravovaných čísel týdeníku Zemědělec.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.