27.02.2021 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vliv roku na výnos a kvalitu vybraných hybridů kukuřice

Siláž kukuřice je důležitá součást krmných dávek skotu. O tom, že není siláž jako siláž, chovatelé vědí své. Hodně záleží na tom, jaký hybrid se k silážování použil. U silážních hybridů je důležité vědět nejen jakou mají živinovou skladbu a silážovatelnost, ale i jakou mají potenciální výkonnost a stravitelnost. Pro požadovanou vysokou výkonnost je třeba vytvořit určité podmínky. Patří k nim i způsob pěstování, volba vhodného pozemku, ale i zohlednění vývoje počasí ve vegetačním období a v době sklizně.

Z hlavních vlastností, které se sledují při šlechtění nových silážních hybridů, to jsou obsah sušiny a energie (škrobu, vlákniny), stravitelnost vlákniny, organické hmoty a škrobu, výnos sušiny a potenciální produkce mléka z hektaru, případně z tuny sušiny. Při doporučení hybridu pro danou oblast a cíl pěstování je nutné se dobře zorientovat a určit si priority. Není třeba zdůrazňovat, že se vyplatí ověřovat fakta a hybridy pečlivě vybírat.
Cílem výzkumu kolektivu Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves bylo porovnat mezi sebou čtyři vybrané hybridy, pěstované tři roky za sebou ve stejné lokalitě.
Ze závěrečného hodnocení výzkumníků vyplynulo, že každý z testovaných hybridů byl v některém ukazateli nadprůměrný nebo i podprůměrný. Pro hodnocení hybridů doporučovali určit kritéria, která jsou pro daný podnik nejdůležitější s ohledem na danou pěstební oblast a předpoklad vývoje počasí. Pro někoho může být důležité snížení rizika, a proto bude volit kompromis mezi očekávanou stravitelností a potenciální výkonností, případně s ohledem na podíl palic, který dává předpoklad vyššího obsahu škrobu v siláži.*
Více se dočtete v článku Ing. Radko Loučky, CSc., který vyjde v březnovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down