03.05.2021 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výhled světové produkce obilovin na rok 2021

Předběžná prognóza celosvětové produkce pšenice pro rok 2021 je dle FAO celkem 785 mil. t. V některých zemích severní polokoule se již začala sklízet pšenice ozimá a současné podmínky naznačují lepší úroveň sklizně ve srovnání s dřívějším očekáváním, což vedlo ke zvýšení předběžného odhadu celkové produkce. Nárůst produkce je předpokládán pro Velkou Británii, kde jsou pro růst pšenice dobré podmínky po relativně srážkově bohaté zimě i díky suššímu a teplejšímu únoru a březnu.

V Rusku je naopak očekáván pokles celkové produkce, a to navzdory zvýšenému výskytu srážek, které zmírnily předcházející deficit na začátku sezóny. Chladné únorové počasí bude mít vliv na poškození rostlin mrazem z důvodu nedostatečné sněhové pokrývky. Na Ukrajině jsou vyhlídky příznivé a očekává se nadprůměrný nárůst produkce pšenice. V USA se předpokládá mírný nárůst produkce, a to zejména díky nárůstu plochy pěstované pšenice. Sklizeň na jižní polokouli začala a předpokládá se nadprůměrná produkce kukuřice v Argentině, Brazílii i jižní Africe z důvodu nadprůměrné osevní plochy. Na severní polokouli se se setím kukuřice začalo nedávno, její výměra se pravděpodobně výrazně nezmění, což ovšem neodpovídá silné poptávce a cenovým výhledům u této komodity.

Ve Velké Británii způsobily nedávné chladné a suché povětrnostní podmínky s minimálními srážkami obavy o vývoj obilovin, zejména o nedávno zaseté jarní odrůdy, ale také o ozimé plodiny. Současná situace v souvislosti se stále neustupující pandemií snížila poptávku po sladovnickém ječmenu. Nepříznivé vegetační podmínky panují také ve Francii, kde přetrvávající mrazy mohou poškodit jak již vzrostlé ozimé obiloviny, tak i sladovnický ječmen, což má za následek růst cen těchto obilovin. V Německu převládá poptávka po krmných obilovinách nad nabídkou, což se projevuje vzestupným trendem cen krmných obilovin, zejména pšenice, ječmene a kukuřice.

Ing. Miluše Abrahamová

Ing. Anežka Filgasová

Ústav zemědělské ekonomiky

a informací, Praha

Celý článek najdete v Krmivářství 3/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2023 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down