19.11.2015 | 12:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výživa zvířat a pícninářský výzkum

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., (VÚPT) v Troubsku nedaleko Brna funguje již 60 let. Historie pícninářského výzkumu je však mnohem delší, váže se na moravské zemské ústavy, které existovaly od období konce druhé světové války. Jižní Morava, konkrétně oblast Troubska byla dlouholetým zkoušením vybrána jako nejideálnější pro prováděné experimenty.
V osmdesátých letech minulého století byl bývalý Výzkumný a šlechtitelský ústav pícninářský větší než dnes, kromě sídla v Troubsku k němu náleželo ještě dalších deset šlechtitelských stanic po celé České republice. Tak byl schopný pokrýt půdně-klimatické podmínky celé republiky. V roce 1994 došlo k privatizaci výzkumu i šlechtění. Troubský ústav si zachoval název, jeho ředitelem se posléze stal RNDr. Jan Nedělník, Ph.D.

Můžete podrobněji představit vás a vaše pracoviště?
Pícninářský výzkum prováděný na pracovišti v Troubsku má velmi dlouhou tradici, počátky sahají do poloviny minulého století. Se změnou hospodářko-politických poměrů byl náš ústav v 90. letech minulého století privatizován a stal se tak soukromou společností. Později vznikla dceřiná společnost Zemědělský výzkum podle pravidel EU jako výzkumná organizace.
Formální stránka právního statusu naší společnosti je sice důležitá, ale důležitější je činnost, kterou vykonáváme. V minulosti se ústav zaměřoval téměř výhradně na pícní plodiny na orné půdě i v podmínkách trvalých travních porostů. Dnes je plodinové portfolio mnohem širší, zabýváme se kromě pícnin i olejninami, mákem, slunečnicí, celou řadou obilovin. Troufám si tvrdit, že jsme jedno z mála pracovišť, které se intenzivněji věnuje také kukuřici.*

Více si přečtete v listopadovém Farmáři

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down