22.10.2021 | 05:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zaostřeno na volné ustájení prasnic

Na mezinárodním workshopu „Freedom in Farrowing and Lactation (Svoboda během porodu a laktace) 2021“, se asi padesátka vědců a pracovníků z oboru reprezentujících více než dvacet zemí napříč Evropou, Asií, Australasií a Severní Amerikou shodla na volném ustájení rodících a laktujících prasnic.  

Ředitel společnosti SEGES (inovativní zemědělská firma s centrem v Dánsku) Christian Fink Hansen vyzdvihl pokrok v otázce ustájení prasnic. „V Dánsku už se nezabýváme tím, zda je potřeba laktující prasnice volně ustájit, ale jak tato zvířata ustájit.“

Johannes Baumgartner, profesor z Vetmeduni (Vídeňská univerzita veterinárního lékařství), zase nastínil celkovou výzvu ke změně systémů způsobem, který by splňoval všechny potřeby udržitelnosti, a to jak environmentální, tak společenské a samozřejmě i finanční.

S volným ustájením prasnic během laktace mají dlouhodobé zkušenosti chovatelé ve Švédsku, kde je tento požadavek zakotven v legislativě. Naproti tomu v Německu přišli s touto změnou poměrně nedávno. Dánsko bere nový systém zase jako dobrovolnou strategii, s níž vystoupilo tamější odvětví vepřového masa.

Tři různé pohledy z každé jmenované země tak ilustrovaly mnoho bodů, které je při přechodu na volné ustájení při porodu a v laktaci vzít v úvahu. Mimo jiné bude k zavedení nového systému zapotřebí více prostoru pro větší chovná zařízení, z čehož vyplývají žádosti o nová stavební povolení.

Účastníci semináře dospěli k závěru, že výměna znalostí musí zahrnovat jak vědecké výsledky, tak praktické zkušenosti s chovem volně ustájených prasnic. Dále i motivaci chovatelů k přechodu na vyšší systémy ustájení, které umožňují sociální chování zvířat. Riziko vyšších ztrát na selatech, vyšší pracnost spojená se zajištěním materiálu pro stavbu hnízda či dodatečnými náklady spojenými s emisemi z kotců totiž nelze považovat za výhody.

Pro úspěšný přechod na volné ustájení prasnic je nezbytné také dobré fungování trhu s novým přístupem široké veřejnosti, včetně zpracovatelů, obchodníků i spotřebitelů. Jedině tak lze v budoucnu dosáhnout udržitelné výroby kvalitních potravin.*

 

Zdroj: The Pig Site

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down