Období stání na sucho je kritické období s velkým rizikem nákazy. Obecně pak platí, že čím vyšší je dojivost, tím je riziko větší, protože vysokoužitkové dojnice mají problém s uzavíráním struků. Podrobnosti se mohli chovatelé dozvědět na semináři v Bělčicích, kde o technice zaprahování dojnic, prevenci nákaz v době stání na sucho a možnostech léčby antibiotiky hovořil ve své prezentaci MVDr. Libor Borkovec z firmy Zoetis.
„Je dokázáno, že při užitkovosti převyšující jednadvacet litrů denně má každá druhá kráva nedostatečně uzavření strukový kanálek a pokud jsou zvířata ve špatných zoohygienických podmínkách, problém je na světě. Až 60 % klinických zánětů vemene v prvních sto dnech laktace má původ v období zaprahnutí! Dosud se antibiotická zaprahovadla používala plošně, ale to se v rámci snižování používání antibiotik v chovech zvířat brzy změní. V chovatelské praxi vystřídá zaběhnutou metodu selektivní zaprahování, které je a bude se preferovat. Pokud bychom si měli odpovědět na otázku proč selektivně, tak proto, že ve stádu zpravidla máme zvířata s různým spektrem zdravotních stavů vemene. Jednak to budou zdravé krávy s měkkým, vláčným vemenem, které jsou v aktuální laktaci bez klinické mastitidy a v kontrole užitkovosti za poslední tři měsíce měly počet somatických buněk do 200 tisíc. V těchto případech postačí jako zaprahovadlo struková zátka. Dále to jsou dojnice s prodělanou nebo aktuálně probíhající nekomplikovanou mastitidou se somatikou v KU za posledního čtvrt roku na úrovni od 200 do 800 tisíc. Konečně tam budou i problematické krávy, u nichž se těsně před zaprahnutím doporučuje léčba třemi aplikacemi antibiotik do vemene i celkově. Následně se u těchto komplikovaných zvířat použije tzv. duální aplikace, což znamená, že se podá antibiotické zaprahovadlo i náhrada strukové zátky. Samozřejmě, že každá aplikace do vemene musí probíhat přísně asepticky! Pokud jde o techniku zaprahování, všechny úkony se provádí vždy na jedné čtvrti a zaprahovadla se aplikují po dokonalé dezinfekci hrotu struku. Potom se přechází na další čtvrť s tím, že se začíná od nejvzdálenější čtvrtě, aby při manipulaci nedocházelo ke zbytečné kontaminaci,“ vysvětlil dále přednášející.
V prakticky vedené prezentaci dále zaznělo, že plná implementace nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/6 z 11, prosince 2018, respektive povinnost hlášení ATB se očekává od 1. ledna příštího roku. V dokumentu se píše o zákazu preventivního podávání antimikrobních látek. To znamená včetně antibiotických zaprahovadel, jejichž použití je povoleno jen individuálně, a to v případech splňujících podmínku velmi vysokého rizika a závažných následků. Dále se uvádí, že plošné použití antibiotického zaprahovadla lze obhájit, pokud doložíte provedená chovatelská opatření na snížení rizikových faktorů vzniku mastitidy a máte protokol z bakteriologického vyšetření, který ve stádu potvrzuje výskyt zvlášť nebezpečných patogenů, jako jsou například multirezistentní Stafylococcus aureus (MRSA), Pseudomonas, E. coli, Klebsiella či Streptococcus uberis.
Více se dočtete v listopadovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!