Dodržování hygieny chovného prostředí je jedno ze základních preventivních opatření v chovech hospodářských zvířat, nedílnou součástí zásad správné chovatelské praxe i biosekurity. Pravidelná sanitace zahrnující čištění, mytí a dezinfekci, předchází vzniku onemocnění, projevům únavy prostředí a současně zlepšuje celkové hygienické podmínky chovu. To se odráží na snížení frekvence výskytu onemocnění, potažmo na spotřebě antimikrobik a tím i v omezení rizika vzniku antimikrobiální rezistence.
Podle zákona o veterinární péči (č. 166/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů) je chovatel hospodářských zvířat povinen zabezpečit čištění a dezinfekci stájí, jiných prostorů a zařízení, v nichž jsou zvířata chována, jakož i čištění a dezinfekci technologických zařízení, dopravních prostředků, strojů, nástrojů, nářadí, pracovních pomůcek a jiných předmětů, které přicházejí do přímého styku se zvířaty. Plán s rozpisem všech prací, časových intervalů, používaných prostředků a osob odpovědných za tyto práce v zemědělském provozu je obsahem sanitačního řádu.
Cílem práce Ing. Gabriely Malé, Ph.D., a MVDr. Pavla Nováka, CSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha – Uhříněves bylo zpracovat zásady návrhu sanitačního programu s důrazem na analýzu kritických míst, které mají vliv na účinnost sanitace farem pro chov prasat.
Kritická místa, která mají vliv na účinnost sanitace farem pro chov prasat uhříněveští specialisté shrnuli do následujících deseti bodů:
Úroveň čistoty a pořádku v celém areálu farmy.
Vyskladnění prasat z ustájovacích prostor.
Minimální doba sedm dnů na sanitaci stájí/sekcí mezi vyskladněním a následným naskladněním prasat.
Zbytky krmiv, podestýlky, výkalů ve stájí/sekci a kejdy v podroštových prostorech.
Nálepy nečistot na vnitřních površích obvodových konstrukcí (strop, stěny, podlaha) včetně hrazení krmítek a napáječek.
Nedostatečné vyčištění a odmočení odnímatelných části technologie před dezinfekcí v roztoku mycích přípravků.
Vynechání proplachu a dezinfekce krmných a napájecích systémů.
Aplikace dezinfekce na mokrý nevysušený povrch.
Špinavé nářadí, nástroje a další pomůcky používané pro ošetřování zvířat.
Nepravidelné provádění preventivní průběžné dezinsekce a deratizace farmy.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!