Akvakultura: ryby, řasy a další rostliny v interiéru

Letos se veletrh Inhouse-Farming - Feed & Food Show poprvé uskuteční na  veletrhu EuroTier. Zemědělští odborníci mohou získat úplný přehled o všech typech samostatných uzavřených systémů pro výrobu potravin a krmiv. Kromě hmyzu, zeleniny, bylin a léčivých rostlin produkují dnešní vnitřní farmy také vodní živočichy, jako jsou ryby, korýši, ale i a vodní rostliny v systémech řízeného zemědělství (CEA).

Rychlé tempo růstu celosvětové produkce akvakultury je působivé. Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) z roku 2022 bylo v akvakultuře vyprodukováno 130,9 milionu tun ryb a mořských plodů, což překonalo rybolov odchytem. Asie je vedoucím regionem. Země EU, a tedy i Německo s tradičním rybníkářstvím, stagnují, limitované restrikcemi, požadavky na ochranu životního prostředí a přírody.

 Historie akvakultury

Již v 80. letech 20. století chybějící práva na vodu pro produkci ryb, znečištění přírodních vod a snaha o zvládnutelnost k rozvoji takzvaných recirkulačních akvakulturních systémů (RAS). Ryby a další vodní organismy se nyní pěstovaly a prodávaly nezávisle na řekách, potocích a jezerech pomocí filtračních systémů a úpravy vody s minimálním využitím sladké vody. Nejedná se o jednoduché technologické řešení. Každý druh ryb má své vlastní požadavky na chov a speciálně upravené krmivo. Některé systémy RAS se musely brzy opět zavřít, protože recirkulace a ohřev vody byly extrémně energeticky náročné a prodej ryb nebyl optimální.

Lepší ekonomika

Ziskovost recirkulačních systémů se výrazně zlepšila, jakmile byla jako zdroj energie zavedena obnovitelná energie a systémy RAS se dále technologicky rozvíjely. „Dnes je v Německu 60 uzavřených AQUA inhouse farem, které dohromady produkují přibližně 3 000 tun ryb, korýšů nebo řas, což je významné," říká Dr. Birgit Schmidt-Puckhaberová, projektová manažerka DLG pro akvakulturu.

Tematický den akvakultury 13. listopadu 2024

Inhouse Farming – Feed & Food Show 2024 vás zve, abyste se dozvěděli více o rybách, korýších, řasách a dalších tématech týkajících se akvakultury. Vystavovatelé představí své technologie, od řešení na klíč až po specializovanou krmnou a zemědělskou techniku. Tomuto tématu bude věnován celý den na „expertní scéně“. Ve středu 13. listopadu 2024 se bude v hale 24 diskutovat a vyměňovat informace o akvakultuře: Co je akvakultura a jak celoročně produkovat candáta, jesetera, mořského okouna, krevety a vodní rostliny trvale vysoké kvality? Co jsou fotobioreaktory a co musím vzít v úvahu při pěstování řas? Stavitelé systémů a jejich producenti poskytnou informace o svých zkušenostech z farem a mezinárodní odborníci podají zprávu o tom, jak se rybám a zelenině společně daří v aquaponických systémech.

 Technologie a inovace

Technologická řešení pro inovativní vnitřní výrobu krmiv a potravin byla vyvinuta a je hodnocena. Ekonomický úspěch nového systému závisí na rozvoji nových trhů a úspěšném propojení s mezinárodním obchodem, „jinak se toho ujmou ostatní,“ říká Ulrich Averberg z německého družstva pro řasy. On a další odborníci na produkty indoor farmingu budou diskutovat se zástupci maloobchodního sektoru.

 Noviny i ochutnávky

 Nespotřebované teplo ze sousedství a elektřina ze střechy pro krevety je tajemstvím "Hansegarnelen" z německého Glückstadtu, který představí Rupert Bauer. Bude se diskutovat o řasách a hmyzu jako doplňcích krmiv, o živných roztocích a vázání CO2 v řasových farmách, o obalovém materiálu ze schránek korýšů a o růstu hmyzu na odpadních materiálech. „"Zaměřujeme se na spolupráci,“ říká Gabriel Faysse z francouzského aquaponického systému La Ferme Integrale, který produkuje 60 tun zeleniny s živinami z chovu candátů. Během přestávek se o kulinářskou rozmanitost postará „vodní občerstvení“. Kromě klasických uzených produktů budou k dispozici také inovativní produkty, jako je mořský vlk z Seawater Cubes, zázvorové pití se spirulinou od skupiny Puevit a řasové pivo z Beneluxu.*

DLG-Mediaservice

Foto EuroTier

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down