26.05.2021 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Další ocenění pro kozí farmu v Pěnčíně

Produkcí kozího a ovčího mléka a jeho zpracováním se manželé Pulíčkovi zabývají na své kozí farmě v Pěnčíně již více než pětadvacet let. Neutuchající úsilí je dovedlo k mnoha oceněním od Agrární komory Libereckého kraje, která získali za vynikající kvalitu vyráběných ovčích a kozích biovýrobků. Loni však rodinná kozí farma na Liberecku zabodovala i v soutěži Zemědělec roku 2020, kde si v krajské kategorii vysloužila cenu pro nejlepšího zemědělského hospodáře v Libereckém kraji.

Rodinnou kozí farmu manželé Dana a Josef Pulíčkovi začali budovat již před třiceti roky z bývalého areálu pro odchov telat místního družstva v Pěnčíně, kde po absolvování střední zemědělské školy ve Frýdlantu v Čechách oba pracovali. Tehdy začínali asi se stovkou krav bez tržní produkce mléka, k chovu koz a ovcí za účelem produkce mléka a jeho finalizace se dostali o něco později.
V současné době na farmě pracuje šestnáct zaměstnanců, a to včetně jejích zakladatelů se synem. Ve stavech zvířat zde aktuálně evidují sedm set kusů koz národního plemene bílá krátkosrstá a čtyři sta východofríských ovcí. Na vrcholu sezóny od nich vyprodukují 1600 litrů kozího a ovčího mléka. Z celkového sortimentu, který zahrnuje na čtyřicet druhů výrobků z kozího a ovčího mléka, tvoří asi sedmdesát procent tekuté a kysané mléčné výrobky. Na sýry, které zde dělají ve více variantách, připadá zhruba třicet procent vyprodukovaného mléka. Čerstvé sýry přírodní nebo ochucené různým kořeněním se bezprostředně po vylisování balí a jsou připraveny na prodej. V bohatém sortimentu nechybí ani archivní sýry, které zrají v temnu při teplotě do 8°C po dobu od tří do šesti měsíců. Speciální kategorií jsou pak uzené sýry, které vznikají z čerstvého sýra zavěšeného na tři hodiny v udírně.
Asi dvacet procent výroby mléčných produktů v bio kvalitě Pulíčkovi zhodnotí ve vlastní prodejně v areálu farmy. Velkou část zaváží do centrálních skladů velkých obchodních řetězců Globus a Makro. Ke spokojeným odběratelům se řadí i rozvozové služby a prodejny zdravé výživy v Praze a na Liberecku. Zájemci si mohou výrobky z kozí farmy v Pěnčíně zakoupit také na vybraných akcích pořádaných regionální Agrární komorou nebo Svazem chovatelů ovcí a koz, z. s.
Doplňkovou aktivitou společnosti Kozí farma Pěnčín, s. r. o. je i provozování turistiky, jejíž součástí jsou i výletní jízda vláčkem a korálkové dílny. Do výčtu aktivit uvedené farmy patří od roku 2008 i provoz fotovoltaické elektrárny o výkonu 200 kW. Elektřina ze solárních panelů umístěných na střechách budov v areálu slouží prioritně potřebám farmy.*

Více se dočtete v týdeníku Zemědělec

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down