Detekce přežvykování a doby příjmu krmiva coby prevence zdraví
Z mnoha vědeckých prací vyplývá, že s využitím nových technologií vybavených různými senzory lze na základě automatického kontinuálního měření přijmout opatření, které přispěje ke zlepšení užitkovosti i welfare zvířat. V rámci projektu Národní agentury pro zemědělský výzkum QK1810137 se využitím stájové technologie ke kontrole výživy dojnic zabývají také odborníci ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze Uhříněvsi.
Denní sledování doby žraní a přežvykování, které je zaznamenáváno pomocí pohybových senzorů v krčním obojku dojnic, dává chovateli velmi dobrý přehled o zdravotním stavu jednotlivých zvířat. Podstata hodnocení je v detailech, respektive v porovnání právě naměřených dat u jednotlivých dojnic s dlouhodobým průměrem, pozorovaným u větší skupiny zvířat. Pro chovatele jsou podrobné záznamy o aktivitách zvířat významné jen tehdy, pokud s nimi dokáže pracovat. Tedy pokud umí najít příčinu zhoršení stavu a operativně učinit nápravu.
Kolektiv výzkumníků pod vedením Ing. Radko Loučky, CSc., se ve svých předchozích pokusech zabýval vlivem pufrujících přídavků (z vápenatých mořských korálů, hydrogen uhličitanu sodného a oxidu hořečnatého), obsažených v produkční krmné směsi, na ukazatele užitkovosti vysokoprodukčních dojnic holštýnského plemene. Záměrem jejich naposledy prezentovaného výzkumu bylo ověřit vliv přídavku slámy do TMR, a to jak z hlediska využití efektivní vlákniny z krmné dávky, tak i chutnosti TMR.
„V našem výzkumu používáme hlavně hodnocení změn doby žraní a přežvykování dojnic pomocí zařízení FARMTEC vitalimetr FA_22, umístěného v pouzdře v obojku zvířete. Doba příjmu krmiva a jeho přežvykování napoví mnohé o složení směsné krmné dávky (TMR), její struktuře z hlediska efektivní vlákniny, ale i o. Podstatné zkrácení doby příjmu a přežvykování krmiva může identifikovat zdravotní problémy dříve, než se rozvinou klinické projevy problému (především acidózy) a než dojde k poklesu dojivosti,“ uvádí mimo jiné autorský kolektiv v článku, který najdete v říjnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!