Silážní přípravky mohou přispět k pozitivnímu ovlivnění fermentace nebo aerobní stability. Nedokážou ale zázraky. Žádný silážní přípravek nemůže nahradit správnou faremní praxi. Každý druh silážního přípravku má své přednosti, ale i nedostatky. Některá schopnost jednoho druhu přípravku může být pro někoho výhodou, pro jiného nevýhodou. Proto je dobře, že je z čeho si vybírat.
Pro zjednodušení výběru vhodného silážního přípravku existuje jednoduchá pomůcka pro rozhodování. V prvním kroku by měl být definován hlavní cíl, kterého se má se silážním aditivem dosáhnout, tedy zlepšení fermentace nebo aerobní stability. Současně je třeba posoudit podmínky pro silážování, zejména silážovatelnost a obsah sušiny řezanky dané plodiny v době sklizně. Podle toho se pak vybírá přípravek na základě jeho deklarovaných vlastností.
Kromě dvou hlavních cílů, tedy zlepšení fermentace a prodloužení aerobní stability siláže existují ještě další cíle jako např. snížení tekutých odpadů, zlepšení krmné hodnoty a užitkovosti zvířat, zabránění množení spor klostridií, vylepšená hodnota výtěžku metanu siláže. Nově se připravuje i splnění cíle v pozitivní reakci na kratší dobu skladování, snížení degradace bílkovin během silážování, či zlepšení aerobní stability směsných krmných dávek pro hospodářská zvířata.
Silážní přípravky se hodnotí s ohledem na cíl německým DLG systémem. V současné době tato organizace eviduje 50 přípravků, z nichž 36 je na bázi bakterií mléčného kvašení (LAB), jeden v kombinaci LAB s enzymy, tři v kombinaci LAB a chemického přípravku a deset jich je chemických. Jeden přípravek může splňovat několik cílů. Systém DLG eviduje 38 přípravků, které zlepšují fermentaci, 29 zlepšují aerobní stabilitu, 15 zlepšují krmnou hodnotu a užitkovost zvířat, čtyři omezují výskyt klostridií a dva zlepšují hodnoty produkce metanu v siláži tím, že zabraňují opětovnému ohřevu. Pokud přípravek získá certifikát DLG, jeho vlastnosti jsou prokázané na základě pokusů s velmi přísnými kritérii a každoročního ověřování deklarovaných hodnot. Podle klíče DLG se u siláží vyhodnocují především parametry pH v závislosti na sušině, dále obsah kyseliny mléčné, máselné a octové a stupeň proteolýzy. U silážních přípravků, které neprošly ověřováním DLG, se jejich uživatel musí spolehnout na informace, které mu dá jejich prodejce.
Pracovníci Oddělení výživy a krmení hospodářských zvířat Výzkumného ústavu živočišné výroby, v.v.i., v Praze – Uhříněvsi každoročně sestavují podrobný přehled o silážních přípravcích dostupných na českém trhu a v rámci institucionální podpory MZE-RO0723 také každým rokem organizují srovnávací pokusy se silážováním kukuřice, vojtěšky, ale i jiných plodin, ošetřených různými silážními přípravky, čímž získávají dobrý přehled o jejich účinnosti. Výsledky předávají farmářům prostřednictvím odborného tisku a na seminářích. Hlavním vzkazem pro farmáře je, že ekonomiku používání silážních přípravků dělá jejich správný výběr pro daný druh silážovaného krmiva a dodržení alespoň základních technologických požadavků na sklizeň, zpracování, skladování a následné využívání při krmení hospodářských zvířat podle správné faremní praxe.
Více se dočtete v článku Ing. Radko Loučky, CSc. (VÚŽV, v. v. i.), který vychází březnovém čísle časopisu Krmivářství.*