Vypadalo to, že rostlinné alternativy masa dobydou svět, ale s klesajícím prodejem budou muset přehodnotit svou strategii. Receptura napodobující maso parně dosáhla v prodeji své hranice. Existuje vůbec cesta k úspěchu a vědí výrobci jak na to? Nebo se bude spíše kupovat maso či ty opravdové rostlinné výrobky?
„Nejsem tu od toho, abych hájil maso rostlinného původu, ale je důležité se na něj podívat, abychom věděli, jak reagovat na spotřebitelskou poptávku,“ řekl JP Frossard, viceprezident, analytik spotřebitelských potravin v Rabobank, na summitu Chicken Marketing Summit 2023. Rostlinné je něco jiného než alternativní proteiny, jak řekl Frossard. Alternativní proteiny definuje jako buněčné, hmyzí nebo po řízené fermentaci. Rostlinné jsou produkty, které využívají sílu rostlin – celozrnné, celé rostliny, ovoce a zelenina. Tyto dva trendy se samozřejmě překrývají s rostlinnými alternativami masa (PBMA – Plant-based meat alternatives).
Rostlinné alternativy masa ztrácejí aureolu
Prodej rostlinných alternativ masa během pandemie covid-19 prudce vzrostl, což znepokojilo masný průmysl. Frossard připsal pandemický skok spotřebitelské nudě. Uvízli doma, unaveni svými obvyklými recepty a proteiny, a tak hledali nové věci, které by mohli vyzkoušet. Objem a dolarové prodeje se však v letech 2022 a 2023 zpomalily. Vliv na to měla také inflace, která prodeje zpomalila, zejména proto, že PBMA obvykle stojí více než jiné proteiny, konkrétně kuřecí.
Ale největším faktorem za zpomaleným prodejem je to, že receptura napodobující maso narazila bariéru, jak řekl Frossard.
Rostlinné alternativy masa byly zpočátku uváděny na trh jako udržitelnější a zdravější než jiné proteiny a spotřebitelé zjistili, že to ve skutečnosti není pravda, když si přečetli etikety.
Co bude s nimi dál?
Odkud tedy PBMA pochází? Za prvé, spotřebitelé si začali uvědomovat, že PBMA obsahují pouze omezené množství rostlin. Alternativy rostlinného masa by mohly těžit ze zdůraznění nutričních výhod rostlin v jejich produktech, vysvětlil Frossard. Rostlinné alternativy masa se také musí zaměřit na více než jen udržitelnost. Spotřebitelé se také starají o chuť, pohodlí a jasné etikety a četné studie ukázaly, že spotřebitelé nebudou platit více jen za udržitelnost.
„Alternativy rostlinného masa se hodně soustředily na poselství udržitelnosti,“ řekl, „ale je tu promarněná příležitost investovat do čistých etiket, aby se spotřebitel cítil lépe při konzumaci.“ Když už mluvíme o ceně, jakmile PBMA dosáhne cenové parity s ostatními proteiny, kvalita bude ještě důležitější. Pokud je vše ostatní stejné, spotřebitelé si vyberou produkt, který lépe chutná, je zdravější nebo jinak nejlépe odpovídá jejich hodnotám. Výrobci potravin by neměli být jediní, kdo je zodpovědný za posun trhu PBMA vpřed, dodal Frossard. Tuto odpovědnost je třeba sdílet v celém dodavatelském řetězci. Foodservice může zaznamenat větší úspěch s rostlinnými alternativami masa než maloobchod, ale trh se odklání od produktů napodobujících maso, jako je Impossible Whopper od Burger King, směrem ke Květákovému Sendviči od Chick-fil-A. Novější inovace jsou zaměřeny na to, aby vegetariánům nebo dokonce flexitariánům poskytly jinou možnost, než aby nahradily maso.
Feed Strategy
K
Kupujete rostlinné alternativy masa?
Také hovězí maso je velmi oblíbené, ovšem až na cenu
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!