Krmné doplňky na přírodní bázi, které obsahují fytobiotika, fenoly, flavonoidy, třísloviny a éterické oleje, mohou mít ve výživě králíků pozitivní roli. Nutriční a biologické vlastnosti těchto látek zlepšují trávení zvířat a ve finále tak zvyšují produktivitu a ziskovost farem.
Výzkumem krmných doplňků ve výživě králíků se zabývají také v Národním zemědělském a potravinářském centru Výzkumného ústavu živočišné výroby v Nitře. Ing. Lubomír Ondruška, Ph.D., na nedávno konaném semináři pro chovatele králíků v Praze – Suchdole prezentoval výsledky výzkumu testování nitraceutik získaných z přírodních zdrojů ve výživě králíků.
Jak Ing. Ondruška uvedl, v posledních letech se výzkumná činnost Národního zemědělského a potravinářského centra Výzkumného ústavu živočišné výroby v Nitře zaměřila na testování účinku krmných doplňků obsahujících polyfenoly různých bylin a koření, a to jak za účelem zlepšení zdravotního stavu králíků, tak i parametrů kvality masa. Dále zde také ověřovali potenciál mořských řas, které mají s ohledem na vysoký obsah bioaktivních látek pro králíky i zdravotní přínos. A to zejména díky obsahu sulfátovaných polysacharidů, florotaninu, diterpenů, minerálů a vitamínů.
„V naší studii jsme dospěli k závěru, že suplementaci krmiva o směs hnědých mořských řas a rostlinných polyfenolů v dávce 0,3 % lze považovat za užitečnou nutriční strategii pro produkci králičího masa. V pokusné skupině zvířat došlo ke zlepšení konverze krmiva a navýšení produkce svaloviny s vyšším obsahem vitamínů A a E, které zvýšily nutriční kvalitu a oxidační stabilitu masa. Uvedená dietní úprava současně pozitivně ovlivnila smyslové parametry související s vůní, chutí a texturou masa. V experimentálních podmínkách jsme ověřili, že pro zvýšení produkce králičího masa stačí nízká dávka (0,3 %) uvedeného přírodního krmného doplňku (z hnědých mořských řas a rostlinných polyfenolů). Vyšší dávkování (0,6 % mořských řas) krmného doplňku sice nevyvolá žádnou odezvu v navýšení užitkovosti králíků ani ve zlepšení parametrů kvality masa, ale nachází uplatnění v chovech s vyšším výskytem stresových faktorů,“ konstatoval Ing. Ondruška,
Přednášející se v další části své prezentace podělil o výsledky s testováním účinku řas (Chlorella vulgaris) a bobkového listu (Laurus nobilis) na chemické složení masa brojlerových králíků v intenzivních podmínkách chovu.
„Chlorela je považovaná za jakousi „mini továrnu“, syntetizující důležité metabolity a živiny jako jsou například polynenasycené mastné kyseliny. Bobkový list obsahuje vysoký podíl bílkovin, volných cukrů, organických kyselin, polynenasycených mastných kyselin a tokoferolů a má i antioxidační aktivitu. Výsledky našich pokusů poukazují na pozitivní vliv nutraceutik ve výživě králíků, přičemž řasa Chlorella vulgaris snižuje obsah tuku v králičím mase. Tím tyto výsledky posilují koncepci využití králíka k produkci vysoce hodnotného a zdraví prospěšného masa, která splňuje požadavky stále náročnějších spotřebitelů. A nejen to. V době, kdy se ve výživě hospodářských zvířat významně zvyšuje zájem o náhradu antibiotik, představují přírodní krmné doplňky jednu z nejslibnějších alternativ, protože obsahují velké množství účinných látek. Jejich použití ve výživě potravinových zvířat je však omezeno z důvodu nedostatečného pochopení výhod, které přinášejí. Pro přijetí alternativních krmných doplňků bude třeba vzdělávat komunitu příjemců, jakož i zúčastněné strany ve veřejném a soukromém sektoru,“ dodal na závěr zajímavé prezentace Ing. Ondruška.*