Pro ekonomickou analýzu produkce mléka jsou nezbytná data a jejich správná interpretace. S využitím sofistikovaných technologií s naprogramovaným software k ukládání předem nadefinovaných údajů, mohou chovatelé mléčného skotu přijímat opatření k zefektivnění výroby mléka. O tom, jaká data pro praktické rozhodování využívat hovořil na semináři pro chovatele skotu profesor Alex Bach, Ph.D., z Katalánského institutu pro výzkum a pokročilá studia.
V rámci třídenní návštěvy, kterou zorganizovali společnosti Fremis, a. s., NTG Agri, s. r. o., a CRV Czech Republic, spol. s r. o., se Dr. Alex Bach představil v ZD Krásná Hora nad Vltavou a v lyžařském středisku Monínec, kde na semináři pro krmiváře a chovatele dojného skotu prezentoval výsledky svého výzkumu. Jeden den pak využil k návštěvě českých farem.
Data využitelná pro úspěšné řízení mléčných farem
K uvedené problematice Dr. Bach uvedl, že k tomu, abyste učinili správné rozhodnutí, musíte vědět nejen jaká data sledovat, ale také je pravidelně vyhodnocovat.
Aktivita zvířat je jedním z hlavních údajů, který by farmáři měli sledovat.
„Zaměřte se na dobu ležení krav. Zjistili jsme totiž, že pokles produkce mléka a mléčných skložek či zvýšený výskyt metabolických poruch má souvislost se snížením doby ležení. Typické pro tento stav je letní období, což souvisí s teplotním stresem. Krávy většinou stojí, neleží a netvoří tak mléko,“ vysvětlil přednášející.
Většina pedometrů měří dobu přežvykování. V této souvislosti Dr. Bach upozornil na skutečnost, že vysoká intenzita přežvykování často souvisí s poklesem pH v bachoru, což může znamenat počínající acidózu. Ověřil si to bolusem pro měření pH v bachoru, přičemž zjistil, že k poklesu pH docházelo asi hodinu po nakrmení.
Za neméně důležité Dr. Bach považuje i denní vyhodnocování dat z dojírny. Přesným měřením nádoje farmář získá důležité informace o výkonnosti a zdraví každého jednotlivého zvířete. Náhlé poklesy nádoje je třeba bezodkladně řešit.
Počasí versus produkce na mléčných farmách
Podle přednášejícího se na farmách často opomíjejí meteorologické údaje, přestože počasí významně ovlivňuje produkci mléka krav. Kromě vysokých letních teplot, jež jsou klíčovým faktorem pro vyvolání již zmiňovaného teplotního stresu, je třeba přihlížet i ke změnám tlaku, zejména při bouřkách. Stejně tak je namístě sledovat úhrn srážek, na snad proto, že by zvířatům voda zásadně vadila, ale proto, že při vysokém ůhrnu srážek se mění podíl sušiny objemných krmiv v jamách a při sestavování krmné dávky se na to musí zareagovat. Podíl sušiny v objemných krmivech – kukuřičných silážích, ale i vojtěškotravních, jetelotravních a GPS senážích by v deštivém období měli farmáři měřit každý den. Jde totiž o to, aby krávy dostávaly stále stejné množství sušiny objemného krmiva každý den. V souvislosti se změnou sušiny objemných krmiv Dr. Bach doporučoval revidovat krmnou dávku jednou týdně.
Pro manažery farem je ukazatelem hodnocení ekonomické efektivity chovu mléčného skotu hodnota IOFC (Income Ove rFeed Costs), která udává rozdíl příjmů za prodané mléko a nákladů na krmiva. Poměřuje tak vstupy zahrnující náklady na krmiva s výstupy, respektive s celkovými tržbami za mléko. Umožňuje optimalizovat náklady na krmiva, které představují až 55 % z celkem vynaložených nákladů.*
Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!