Společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., uspořádala své letošní již třiadvacáté pokračování konference pro chovatele prasat v Němčicích u Kolína. Dvacátého října se zde v přednáškovém sále místního Vigvam penzionu sešlo na 150 zájemců, kteří si vyslechli již tradičně zajímavé prezentace.Například o budoucnosti sektoru v rámci globalizovaného trhu, praktických doporučeních ohledně kvalitního odchovu prasniček či efektivního využití technologie tekutého krmení. Hovořilo se však také o skryté hrozbě v podobě bakterie rodu Streptococcus, která způsobuje zdravotní komplikace zvířatům i lidem. Vůbec poprvé se však česká chovatelská veřejnost dozvěděla o prospěšnosti vlákniny ve výživě sajících selat. Byť se zatím jednalo o poznatky výzkumu je zřejmé, že tímto způsobem cílená podpora rozvoje trávicího traktu nejmladší kategorie selat by mohla být součástí inovativního řešení na snížení závislosti na antibioticích a oxidu zinečnatého u selat po odstavu.
„Inspirovali jsme se v přírodě, když jsme se začali zajímat, čím se živí divoká prasata. Přestože jsou tato zvířata považovaná za všežravce, devadesát procent jejich potravy je rostlinného původu. Selata přecházejí z mléčné výživy na rostlinnou ve věku od sedmdesáti dnů do sedmnácti týdnů věku. Z rozboru žaludků jsme zjistili, že již v prvním týdnu po narození selata divokých prasat konzumovala i značné množství jiných než mléčných složek potravy, převážně rostlinného původu s velkým podílem hrubých částic a vlákniny. Včasný příjem rostlinného materiálu napomáhá tomu, aby u selat došlo k osazení gastrointestinálního traktu bakteriemi štěpícími vlákninu ještě před jejich odstavem. Záleží však na typu vlákniny. V rámci našeho výzkumu jsme proto zařadili do výživy sajících selat mléčný doplněk s rozpustnou vlákninou. Z dílčích výsledků jsme zaznamenali nejen to, že dietní vláknina modifikovala množství specifických organismů ve prospěch zdraví prospěšné mikrobioty, ale také, že stimuluje rozvoj žaludku a střev s příznivým dopadem na růst a zdravotní odolnost odstavených selat. Mohla by to být cesta, jak snížit závislost na zinku, ale i omezit spotřebu antibiotik v chovech prasat,“ uvedl mimo jiné ve svém vystoupení Hubèrt van Hees, manažer SRC – TN Innovation R&D.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!