Moderní trendy ve výživě prasat

Společnost Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o., uspořádala své letošní již třiadvacáté pokračování konference pro chovatele prasat v Němčicích u Kolína. Dvacátého října se zde v přednáškovém sále místního Vigvam penzionu sešlo na 150 zájemců, kteří si vyslechli již tradičně zajímavé prezentace. Například o budoucnosti sektoru v rámci globalizovaného trhu, praktických doporučeních ohledně kvalitního odchovu prasniček či efektivního využití technologie tekutého krmení. Hovořilo se však také o skryté hrozbě v podobě bakterie rodu Streptococcus, která způsobuje zdravotní komplikace zvířatům i lidem. Vůbec poprvé se však česká chovatelská veřejnost dozvěděla o prospěšnosti vlákniny ve výživě sajících selat. Byť se zatím jednalo o poznatky výzkumu je zřejmé, že tímto způsobem cílená podpora rozvoje trávicího traktu nejmladší kategorie selat by mohla být součástí inovativního řešení na snížení závislosti na antibioticích a oxidu zinečnatého u selat po odstavu.

„Inspirovali jsme se v přírodě, když jsme se začali zajímat, čím se živí divoká prasata. Přestože jsou tato zvířata považovaná za všežravce, devadesát procent jejich potravy je rostlinného původu. Selata přecházejí z mléčné výživy na rostlinnou ve věku od sedmdesáti dnů do sedmnácti týdnů věku. Z rozboru žaludků jsme zjistili, že již v prvním týdnu po narození selata divokých prasat konzumovala i značné množství jiných než mléčných složek potravy, převážně rostlinného původu s velkým podílem hrubých částic a vlákniny. Včasný příjem rostlinného materiálu napomáhá tomu, aby u selat došlo k osazení gastrointestinálního traktu bakteriemi štěpícími vlákninu ještě před jejich odstavem. Záleží však na typu vlákniny. V rámci našeho výzkumu jsme proto zařadili do výživy sajících selat mléčný doplněk s rozpustnou vlákninou. Z dílčích výsledků jsme zaznamenali nejen to, že dietní vláknina modifikovala množství specifických organismů ve prospěch zdraví prospěšné mikrobioty, ale také, že stimuluje rozvoj žaludku a střev s příznivým dopadem na růst a zdravotní odolnost odstavených selat. Mohla by to být cesta, jak snížit závislost na zinku, ale i omezit spotřebu antibiotik v chovech prasat,“ uvedl mimo jiné ve svém vystoupení Hubèrt van Hees, manažer SRC – TN Innovation R&D.

Více se dočtete v časopisu Náš chov.*

 

Generální ředitel společnosti Trouw Nutrition pro střední a jihovýchodní Evropu Duco Onnes, MSc, hovořil o záměrech a výzvách společnosti
Hubèrt van Hees
Obchodní ředitel společnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o.,Petr Klepač seznámil účastníky konference nejen se záludnostmi tekutého krmení prasat, ale i patogenní bakterie Streptococcus suis
Konzultant Miloš Kubíček se prezentoval praktickými radami ohledně odchovu prasniček


Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down