Výzkumný ústav mlékárenský s. r .o. uspořádal ve čtvrtek 27. dubna 2023 workshop XXV. DEN VÚM v Národním zemědělském muzeu. Po prezenci účastníků se slova chopil ing. Ondřej Elich, ředitel, jednatel VÚM, který programem provázel.
První přednášku na téma Současná situace na trhu s mlékem si připravil Ing. Jiří Kopáček, CSc. (ČMSM).
Ing. Ondřej Elich popsal také výzkumnou činnost VÚM.
Aplikaci beta-galaktosidázy pro výrobu jogurtů s probiotiky vysvětlil doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc. (VŠCHT).
Přednášku o využití odpadní vody z demineralizace syrovátky v kultivaci mikrobiální biomasy a jejich aplikace do mléčných výrobků přednesl prof. Ing. Tomáš Brányik, Ph.D. (VŠCHT).
Po přestávce přišla s prezentací o nežádoucích mikroorganismech v mlékárenství – rezistenci, perzistenci a zdrojích kontaminace Ing. Irena Němečková, PhD. (VÚM).
Ing. Miloslava Kavková, PhD. (VÚM) charakterizovala kmeny ve sbírce mlékárenských mikroorganismů |– Laktoflora (CCDM) jako nástroj vhodného výběru kmenů k potravinářským a nepotravinářským aplikacím.
Využití infračervených analyzátorů v kontrole mléka vysvětlila Ing. Martina Švejcarová (VÚM).
Posední přednášku dne si připravila doc. RNDr. Marcela Klimešová, Ph.D. (VÚM) na téma doporučení pro postup mikrobiologických analýz v syrovém mléce při porušení chladového režimu během transportu vzorků do laboratoře.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!