Přednášelo se o výživě dojnic

Společnost Delacon Biotechnik ČR uspořádala ve středu 7. října odborný seminář pro chovatele a odborníky na výživu zvířat s názvem Efektivní výživa dojnic. Seminář byl vpravdě mezinárodní, účastníci nebyli jen z České republiky, ale také Z Polska a Ruska a přednášející z USA i Francie.

Program zahájil Ing. Bohumír Šimerda, ředitel společnosti pro centrální a východní Evropu, který seminářem dále provázel a řídil ho.

První přednášky se ujal Douglas Zaviezo z USA a jejím tématem byly negativní dopady mykotoxinů na užitkovost a zdraví dojnic. Mykotoxiny do krmiva pro dojnice dostanou buď již na poli, nebo při skladování, resp. konzervaci krmiv. Způsobují snížení mléčné užitkovosti, reprodukční problémy, pneumonie u telat, mastitidy, zvýšený počet somatických buněk v mléce, imunosupresi i občasné průjmy. Přednášející mluvil o aflatoxinech, fuzáriových mykotoxinech fumonisinu, zearalenonu, T-2 toxinu, deoxynivalenolu, patulinu či PR toxinu.

Aurélien Piron (Lallemand, Francie) ve své přednášce vysvětlil, jak má vypadat optimální funkce bachoru u vysokoužitkových dojnic. O zdraví bachoru rozhoduje kvalita krmné dávky, její množství a dostupnost i kvalita a dostupnost vody. Krmná dávka musí obsahovat vyrovnanou hladinu škrobu, vlákniny i proteinu.

O krmných aditivech jako řešení vedoucí ke zvýšení efektivity krmiva u přežvýkavců přednášel Thierry Aubert (Delacon Biotechnik GmbH). Mezi přírodní látky, které podporují konverzi krmiva, patří ty, které zvyšují množství mikrobiálního proteinu a podporují syntézu volných mastných kyselin (esenciální oleje a saponiny), zvyšují stravitelnost krmiv v tenkém střevě (koření) a zvyšují bypass protein (taniny).

Diskutující se zajímali o prevenci a odstranění mykotoxinů z krmiva, zabránění vzniku acidózy i o možnostech využití rostlinných extraktů ve výživě skotu. Zajímali se o produkty společnosti a jejich účinnost a využití.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down