Výzkumníci zjistili, že zvýšeným využíváním vedlejších produktů v krmivářském sektoru lze dosáhnout významných úspor ve využívání půdy a vodních zdrojů. Potraviny živočišného původu přispívají k 16 % celosvětových dodávek potravin a jsou důležitým zdrojem bílkovin v lidské stravě, jejich výroba využívá neúměrně velký podíl zemědělské půdy a vodních zdrojů.
Studie ukázala, že 11–16% nahrazení energeticky náročných plodin, které se v současné době používají jako krmivo pro zvířata, jako je maniok a obiloviny, vedlejšími zemědělskými produkty, by ušetřilo přibližně 15,4 až 27,8 milionu hektarů půdy a 3 až 19,6 kilometrů krychlových a 74,2 až 137,9 kilometrů krychlových vody pro růst jiných potravinářských plodin.
Tato úspora přírodních zdrojů je podle vědců vhodnou strategií pro snížení neudržitelného využívání přírodních zdrojů jak lokálně, tak globálně, a to prostřednictvím virtuálního obchodu s půdou a vodou. Ukazuje také, že živočišná výroba proto může přímo či nepřímo konkurovat produkci rostlinných potravin. Zemědělské produkty jsou definovány jako druhotné produkty získané zpracováním primárních plodin, jako jsou obiloviny a cukr. Studie zahrnovala zkoumání obilných otrub, řízků cukrové řepy, melasy, lihovarnických zbytků a citrusové dužiny. Camilla Govoniová, výzkumná pracovnice v Politecnico de Milano v Itálii, uvedla, že používání zemědělských vedlejších produktů pro krmení zvířat nejenže snižuje konkurenci mezi sektory a tlak na zdroje, ale také zvyšuje dostupnost kalorií, které mohou být přímo vyčleněny pro lidskou stravu: „Pokud budou ušetřené zdroje použity pro jiné účely, včetně výroby rostlinných potravin, které v současné stravě chybí, zlepšilo by to zabezpečení potravin v několika zemích, protože by se nabízely zdravější a udržitelnější potraviny. Používání alternativních přísad v krmení zvířat by vedlo ke zvýšení udržitelnosti a snížení dopadu na životní prostředí nejen lokálně, kde společnost chová a vyrábí maso a živočišné produkty. Maria Christina Rulliová, profesorka hydrologie a koordinátorka laboratoře Glob3ScienCE, dodala, že pokles poptávky po krmivech by mohl vést k menšímu dovozu krmiv, což by přineslo ekonomické a sociálně-environmentální výhody: „Výroba některých krmiv ve skutečnosti vede k nadměrnému tlaku na vodní zdroje a odlesňování, což má následné vlivy na koncentraci skleníkových plynů v atmosféře a ztrátu biologické rozmanitosti.“
Vzhledem ke globálnímu oteplování a rostoucí populaci, kterou je třeba nakrmit, je rozvoj udržitelné formy produkce potravin životně důležitý. A právě zde přichází na řadu cirkulární zemědělství. Použití vedlejších a odpadních produktů jako krmiv pro zvířata nejen pomáhá snižovat skladování odpadu a jeho spalování, ale má také nutriční výhody pro zvířata
Meziodvětvový pokles poptávky po obilovinách je podle ní obzvláště důležitý vzhledem k tomu, že nabídka těchto plodin je ohrožena v důsledku ukrajinsko-ruského konfliktu, zbytkových účinků pandemie covid-19 a extrémních povětrnostních podmínek vyvolaných změnou klimatu. Hlavní výzvou je tedy prozkoumat inovativní krmiva, která by mohla fungovat jako alternativa ke konvenčním krmivům.
Luciano Pinotti, profesor výživy a potravin na univerzitě v Miláně, dodal, že přeměnou krmiv a vedlejších zemědělských produktů na výrobky a služby s vysokou přidanou hodnotou přispívá živočišná výroba zásadním způsobem k biohospodářství. „Chov hospodářských zvířat je často považován za zodpovědného na dopad na životní prostředí, a proto je nezbytné přehodnotit zejména výživu zvířat, protože je to jeden z hlavních důvodů soupeření o zdroje. Přístup musí spočívat v „inteligentní výživě zvířat“. Výzkum musí přicházet s řešeními, jak zvýšit produkci živočišných bílkovin, aniž by se zvýšila jejich ekologická stopa. Proto je důležité studovat výživu zvířat i z hlediska komplementarity s lidskou výživou, aby se optimalizovalo využití živin v potravinovém řetězci. Hlavní výzvou je tedy prozkoumat inovativní krmiva, která mohou fungovat jako alternativa ke konvenčním krmivům, nekonkurují lidské výživě a jsou součástí oběhového hospodářství.*
All About Feed