Komfortní podmínky chovného prostředí a management chovu mají rozhodující vliv nejen na zdraví a pohodu zvířat, ale současně výrazně snižují potenciální riziko výskytu mastitid. Vysoká koncentrace zvířat, znečištěná podlaha, mokrá podestýlka, nedostatečné větrání včetně horkého a vlhkého mikroklima ve stáji podporuje růst a množení patogenů, což má za následek zvýšení frekvence výskytu mastitid.
Potenciální riziko intramamárních infekcí se zvyšuje na začátku období stání na sucho v důsledku zvýšené mikrobiální kolonizace kůže struků z důvodu absence hygienických postupů při dojení (toalety mléčné žlázy, oddojení prvních střiků mléka, očištění nebo mytí a vysušení struků před dojením, predipping, postdipping), které snižují množství mikroorganismů na strucích a tím i riziko infekce strukového kanálku a mléčné žlázy. Klinické příznaky mastitidy se projeví v tranzitním období v důsledku zvýšené produkce imunosupresivních hormonů indukujících porod otevřeného strukového kanálku jako vstupní brány infekce, po porodu pak negativní energetickou bilancí. Riziko vzniku nové intramamární infekce v průběhu laktace je pak nejčastěji spojeno s nízkou úrovní hygieny mléčné žlázy v souvislosti s dojením.
Vlivem technologie dojení na frekvenci výskytu onemocnění mléčné žlázy skotu, spotřebu antimikrobiálních látek a omezením vzniku antimikrobiální rezistence včetně zdravotní nezávadnosti produkovaného mléka se ve své práci zabývali specialisté z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., Praha-Uhříněves a z Veterinární univerzity Brno, respektive doc. MVDr. Pavel Novák, CSc., Ing. Gabriela Malá, Ph.D., a MVDr. Josef Prášek, Ph.D. Jejich výsledky najdete v květnovém čísle časopisu Náš chov.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!