Welfare je drahé

Na konferenci chovatelů prasat v Choceradech vystoupil také Wilfried Brede, odborný konzultant společnosti Serviceteam Alsfeld, GmbH, který rozebral koncepci moderního výkrmu prasat z ekonomického hlediska. Na adresu welfarových stájí poukázal na skutečnost, že jsou pracovně náročnější, což jinými slovy znamená i dražší.

Wilfried Brede
Wilfried Brede

„Rozdíly v nákladech v České republice a v Německu nejsou nijak významné, ale ziskovost je jiná. Při projektování staveb pro zvířata je třeba šetrným způsobem skloubit dohromady společenskou přijatelnost, životní prostředí a ekonomiku. Dnes se staví stáje za zcela jiných podmínek než před lety. Jsou tu nové regulace chovu hospodářských zvířat, problémy s kovidem, změněné chování spotřebitelů, emise, africký mor prasat a mnoho dalšího. Pro budoucnost tohoto tradičního sektoru živočišné výroby je tak nezbytné stále hledat nová řešení,“ zahájil svou prezentaci specialista na projektování se čtyřicetiletou praxí.

 

Rekonstrukce nebo novostavba

Pro rozhodnutí, kdy je lepší stáj rekonstruovat a kdy se naopak přiklonit k novostavbě, je podle Wilfrieda Bredeho nezbytné udělat kalkulaci.

„U rekonstrukcí nemusíte řešit pozemek, uspoříte náklady na demolici a využijete již existující stavbu. Nabízí se ale otázka, za jakých podmínek dosáhnete klimaneutrality, která je v Evropské unii skloňovaná ve všech pádech. Poměrně častou nevýhodou jsou více práce kvůli konstrukčním kompromisům, stejně jako to, že u starších objektů je rekonstrukce dražší kvůli problémům s infrastrukturou. V Německu se pro vykrmovaná prasata stále častěji staví otevřené stáje jako reakce na širokou veřejností preferované zajištění welfare, které je tu opravdu velké téma,“ konstatoval přednášející.

 

Zajištění dobrých životních podmínek

Se zajištěním dobrých životních podmínek ve stájích pro výkrmová prasata souvisí zejména požadavek na zvětšení prostoru na ustájovací místo.

„Podle standardní normy je pro prasata s hmotností od 50 do 110 kg základem 0,75 m2 na kus, ale stát preferuje větší ustájovací plochu. To s sebou samozřejmě nese i vynaložení vyšších nákladů. Zvětšením prostoru na druhé straně snížíte počet výkrmových míst, ale dosáhnete prokazatelně lepšího přírůstku a zisk bude při konverzi, která se nemění, přibližně stejný. Německý program pro lepší welfare u prasat ve výkrmu však zahrnuje i použití podestýlky, což samozřejmě musí být zohledněno ve využívané technologii ustájení. Ve welfarových stájích je vyšší pracovní náročnost, což jinými slovy znamená, že se vyplatí jen tehdy, pokud získáte státní dotaci. To podle německých pravidel předpokládá upřednostňovat provoz s maximálním welfare. Například náklady na výkrmovou stáj o kapacitě dvou tisíc výkrmových míst a s ustájovací plochou 0,9 m2 na jedno prase převyšují dva milióny euro. Z toho 70 % tvoří stavební náklady, 14 % zaplatíte za instalaci technologie, necelých 8 % dáte na venkovní zařízení a 6 % vás budou stát přípravné práce a projektová dokumentace,“ shrnul Wilfried Brede.

Model ustájení s venkovním výběhem
Model ustájení s venkovním výběhem

 

Odbyt jako hlavní priorita

Jak přednášející dále uvedl, chov prasat v Německu je pod tlakem veřejnosti a do jisté míry i řetězců, a že od státu ani politiků nelze v tomto směru očekávat pomoc.

Takhle si většina laické veřejnosti představuje welfare pro prasata (foto archiv W. Brede)
Takhle si většina laické veřejnosti představuje welfare pro prasata (foto archiv W. Brede)

„Bohužel, stát ani politici nejsou spolehlivý partner! Musíte se spolehnout sami na sebe. Prioritou číslo jedna je mít vyřešený odbyt. To znamená mít partnery, kteří chtějí platit za vyšší úroveň chovu! Paradoxní je, že v anketách zákazníci preferují lepší welfare, ale v obchodě se řídí cenou. A na otázku, co je pro prasata nejlepší většinou odpovídají, že kaliště. Realita je taková, že drtivá většina spotřebitelů nemá ani základní znalosti o chovu prasat. A mění své zvyky. Jestliže ještě v roce 1996 byla průměrná spotřeba masa v Německu na úrovni čtyřiceti kilogramů na osobu, v roce 2023 to bylo o třináct kilogramů méně. Roste počet vegetariánů, veganů i těch, kteří snížili spotřebu masa kvůli jeho vysoké ceně. Je proto namístě plánovat investice systematicky. Musíte znát svá produkční data, abyste mohli řídit své náklady. Svoje rozhodování vždy musíte opírat o ziskovost,“ konstatoval na závěr své prezentace odborný konzultant společnosti Serviceteam Alsfeld, GmbH.

Více se dočtete v aktuálně připravovaném lednovém čísle časopisu Náš chov.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down