01.04.2019 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Boj o maso

Dočkáme se globální diskreditace masa? Budou milovníci steaků a řízků vykázáni z restaurací podobně jako kuřáci? Co bude jíst lidstvo v roce 2050? Ve Švédsku sídlící nezisková organizace EAT si na léta 2017 až 2020 vytyčila za cíl „velkou potravinovou transformaci“. Chce odradit lidi od konzumace potravin živočišného původu a přivést je ke zdravější a ekologičtější rostlinné stravě. Své aktivity neomezuje zdaleka jen na Švédsko či Skandinávii. Kampaň pojímá globálně.

„Protimasný“ trend je jasně patrný ve většině ekonomicky rozvinutých zemí. V USA stoupl počet veganů za pouhé tři roky na šestinásobek. Pravda, výchozí skupina odpůrců potravin živočišného původu byla poměrně malá, ale nárůst je i tak impozantní. Jinde neletí počty odpůrců masa nahoru tak závratným tempem, ale zanedbatelné rozhodně nejsou. Britové vykazují za posledních deset let nárůst počtu veganů o 350 %. U nás se počet vegetariánů odhaduje kolem 200 000 či 250 000. Obecně platí, že mezi odpůrci masa dominují mladí lidé ve věku mezi 20 a 30 roky. A zhruba tři čtvrtiny tvoří ženy. Jako hlavní důvod pro příklon k vegetariánské nebo veganské stravě uvádějí odpůrci živočišných potravin přínos pro zdraví a pro životní prostředí.

Producenti živočišných produktů bijí na poplach. Ve Francii zakázaly soudy používat označení „maso“ pro náhražky vyrobené z rostlinných surovin. V USA, Austrálii a dalších zemích se chovatelé hospodářských zvířat snaží dosáhnout toho, aby se jako „maso“ směly prodávat jen produkty z poražených zvířat a nikoli náhražky vypěstované ze zvířecích buněk v laboratorních podmínkách.*

Ing. Kristýna Hošková, Ph.D.,

Ing. Tereza Žalmanová, Ph.D.,

Ing. Šárka Prokešová,

ČZU v Praze

Ing. Jan Nevoral, Ph.D.,

Lékařská fakulta UK Plzeň

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc.,

VÚŽV, v. v. i.

Více najdete v Našem chovu 4/2019

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down