Lupina úzkolistá jako zdroj proteinu ve výživě králíků
V rámci hledání alternativních zdrojů bílkovin ve výživě zvířat se nabízí také semena lupiny. Jedná se o luskovinu přizpůsobenou mírnému evropskému podnebí, která se díky svému jedinečnému složení jeví jako slibná alternativa k tradičně používanému sójovému extrahovanému šrotu. Vedle semen lupiny bílé, u které se prokázalo, že v krmných dietách může částečně nebo zcela nahradit sójový extrahovaný šrot, se uvažuje i o využití semen lupiny úzkolisté. Posouzením lupiny úzkolisté coby zdroje hrubého proteinu v krmných směsích pro králíky se zabýval tým specialistů z Výzkumného ústavu živočišné výroby. K náhradě za sójový extrahovaný šrot použily odrůdy Boregine, Jowicz a Rumba.
Cílem práce bylo zhodnotit vliv lupiny úzkolisté v krmných směsích pro králíky z hlediska užitkovosti, aktivity trávicích enzymů, stravitelnosti živin a bilance dusíku. Kontrolní krmná směs obsahovala 60 g/kg sójového extrahovaného šrotu (SEŠ), v pokusných krmných směsích bylo 110 g/kg semen lupiny úzkolisté odrůd Boregine, Jowicz a Rumba.
Do pokusu bylo zařazeno 160 králíků genotypu Hyplus (PS 19 x PS 40) obou pohlaví odstavených ve věku 32 dnů. Zvířata byla náhodně rozdělena do čtyř skupin (po 40 kusech ve skupině) a krmena ad libitum jednou z výše uvedených krmných směsí po dobu 42 dnů. Během pokusu byl zaznamenáván denní příjem krmiva, živá hmotnost a index sanitárního rizika podle metodologie Fernández-Carmona et al. Dalších 40 králíků genotypu Hyplus (PS 19 x PS 40) bylo použito pro posouzení stravitelnosti živin a exkrece a retence dusíku. Králici byli odstaveni ve věku 32 dnů a náhodně rozděleni do čtyř skupin (po deseti kusech ve skupině na jednu z experimentálních diet). Po adaptačním období trvajícím 28 dní se po dobu čtyř dní sledoval příjem krmiva a sbíraly se veškeré výkaly a moč. Na konci bilančního pokusu se odebraly vzorky obsahu tenkého střeva pro potřebné analýzy (aktivita trávicích enzymů, koncentrace kyseliny sialové). Analýzy krmiv, výkalů, moči a střevních obsahů byly provedeny ve VÚŽV, v. v. i., v Praze – Uhříněvsi.
Výsledky a závěr
Krmné směsi pro účely této práce byly sestaveny tak, aby měly podobný obsah limitujících aminokyselin. Vzhledem k možnému ovlivnění jejich stravitelnosti nebyly do krmných směsí přidávány syntetické aminokyseliny. Z tohoto důvodu byl obsah limitujících aminokyselin v pokusných dietách mírně nižší, než se pro králíky ve výkrmu doporučuje.
Hydrolytická aktivita pankreatických enzymů v tenkém střevě se mezi skupinami králíků významně nelišila.
Koeficienty zjevné stravitelnosti organické hmoty, hrubého proteinu, tuku, NDF a ADF nebyly ovlivněny podávanou dietou. Koeficient zjevné stravitelnosti škrobu byl nižší u králíků krmených dietou obsahující odrůdu Jowicz, což souvisí s vyšším poměrem ADF a škrobu v této dietě. Stravitelný protein byl významně vyšší u diet s odrůdami Boregine a Jowicz, nicméně poměr stravitelného proteinu ke stravitelné energii byl u všech pokusných krmných směsí srovnatelný. Co se týká příjmu dusíku, nebyly zjištěny významné rozdíly mezi skupinami králíků. Ztráty dusíku prostřednictvím výkalů také nebyly ovlivněny podávanou dietou. Vyšší ztráty dusíku močí a vyšší celkový vyloučený dusík byly zaznamenány u králíků krmených dietou s odrůdou Jowicz. V důsledku toho byl u těchto králíků zjištěn také nižší koeficient retence dusíku. Konečná živá hmotnost a průměrný denní přírůstek se mezi skupinami králíků významně nelišily. U králíků krmených dietou obsahující odrůdu Jowicz byla pozorována vyšší průměrná denní spotřeba krmiva, s čímž souvisí také horší konverze krmiva.
Na základě výše uvedených výsledků autoři dospěli k závěru, že lupina úzkolistá je vhodným zdrojem hrubého proteinu pro krmné směsi králíků. Z hlediska zajištění dobrého zdravotního stavu králíků a minimalizace vylučování dusíku do prostředí je však potřeba dodržet doporučený poměr stravitelného proteinu ke stravitelné energii na úrovni 10 g/MJ v krmných směsích.
Více se dočtete v článku Ing. Petera Šufliarského, který vychází v březnovém čísle časopisu Krmivářství.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!