28.10.2024 | 11:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mykotoxiny – strategie zmírnění toxinů T-2

V nedávné studii vědci poskytli přehled problémů spojených s trichotecenovými mykotoxiny v produkci nosnic se zaměřením na toxin T-2 odvozený z hub Fusarium a jeho toxikologické účinky na užitkovost a kvalitu vajec. Článek podtrhuje skutečnost, že pochopením povahy mykotoxinů trichotecenů a zavedením účinných strategií zmírňování mohou producenti zajistit bezpečnost, dobré životní podmínky a produktivitu nosnic při zachování kvality a prodejnosti stolních vajec pro spotřebitele.

Drůbež je citlivější na toxin T2, aflatoxiny, fumonisiny a ochratoxiny. Specifické příznaky spojené s těmito toxiny jsou zánět, problémy s játry, selhání ledvin, střevní léze.

Toxikologické účinky toxinu T-2
Trichoteceny jsou produkovány především houbami patřícími do rodů Fusarium, Myrothecium, Trichoderma a Stachybotrysy a jejich výskyt v potravinách a krmivech představuje vážná zdravotní rizika a ekonomické důsledky vzhledem k jejich stabilitě během zpracování a odolnosti vůči degradaci teplem a manipulací s pH. Ve studii se zaměřili na toxin T-2, trichotecen typu A produkovaný rody Fusarium.

Škodlivé účinky toxinu T-2 u nosnic
U nosnic vystavených krmivu kontaminovanému trichotecenem může dojít ke snížení produkce vajec, špatné kvalitě vajec a zvýšené náchylnosti k infekčním chorobám, jako je kokcidióza a Newcastleská choroba. Přenos reziduí trichotecenu z krmiva na produkty živočišného původu, jako jsou vejce a maso, je hrozbou pro lidské zdraví a bezpečnost spotřebitelů.

Zdraví střev a imunosuprese
Akutní expozice vysokým dávkám T-2 toxinu může způsobit závažné gastrointestinální poruchy, včetně odmítání krmiva, průjmu a hemoragických lézí v GIT. Tyto gastrointestinální účinky mohou mít za následek snížený příjem krmiva, zhoršenou absorpci živin a úbytek hmotnosti u nosnic, což v konečném důsledku ovlivňuje jejich růst a užitkovost.
Na druhou stranu chronická expozice nižším dávkám toxinu T-2 může vést k imunosupresi, což zvyšuje náchylnost nosnic k infekčním onemocněním, jako je kokcidióza, infekční bronchitida a Newcastleská choroba. Toxin T-2 potlačuje imunitní odpověď inhibicí proliferace lymfocytů, produkce cytokinů a tvorby protilátek, což ohrožuje schopnost bojovat proti patogenům a zvyšuje riziko propuknutí onemocnění. Imunosuprese může zhoršit závažnost stávajících infekcí a zpozdit zotavení postižených ptáků, což vede k ekonomickým ztrátám pro producenty a snížené pohodě nosnic.

Dopad na kvalitu a bezpečnost vajec
Bylo zjištěno, že toxin T-2 se může hromadit ve vaječnících a vejcovodech nosnic, což vede k ukládání zbytků toxinů ve vejcích a kontaminace vajec ovlivňuje jejich kvalitativní atributy, včetně kvality skořápky, barvy žloutku a konzistence bílku. Bylo prokázáno, že toxin T-2 zhoršuje metabolismus vápníku a snižuje tloušťku skořápky u nosnic, což má za následek zvýšenou náchylnost k praskání vaječné skořápky a mikrobiální kontaminaci. Kromě toho může toxin T-2 interagovat s lipidy a proteiny a měnit barvu a viskozitu vaječných žloutků a bílku, což vede k nepříjemným chutím a zápachu, které dále snižují senzorickou kvalitu, prodejnost.

Strategie zmírňování rizik
Zmírnění problémů s toxinem T-2 v produkci nosnic vyžaduje mnohostranný přístup, který se zabývá jak prevencí kontaminace mykotoxiny, tak nakládáním s kontaminovaným krmivem a ptáky. Výzkumníci zdůraznili, že strategie zmírňování by měly zahrnovat jak předsklizňové, tak posklizňové intervence, jako jsou správné zemědělské postupy, monitorovací a testovací programy, fyzikální a chemické detoxikační metody, doplňky výživy a opatření biologické bezpečnost

Kontrola před sklizní
Programy monitorování a testování jsou základními složkami strategií zmírňování dopadů před sklizní, které výrobcům umožňují posoudit riziko kontaminace mykotoxiny ve složkách krmiv a činit informovaná rozhodnutí týkající se složení a použití krmiva. Pravidelný odběr vzorků a analýza složek krmiv na hladiny mykotoxinů může pomoci identifikovat kontaminované šarže a vést k provádění vhodných zmírňujících opatření.

Po sklizni plodin
Strategie zmírňování dopadů po sklizni se zaměřují na minimalizaci dopadu krmiva kontaminovaného trichotecenem na zdraví, užitkovost a kvalitu vajec nosnic. Správné skladovací prostory a postupy, včetně dostatečného větrání, regulace teploty a řízení vlhkosti, jsou nezbytné pro prevenci růstu plísní po sklizni a produkce mykotoxinů ve skladovaných obilovinách a krmných surovinách. Zatímco fyzikální metody, jako je třídění, čištění a tepelné zpracování, mohou pomoci odstranit nebo zničit obiloviny a složky krmiva kontaminované mykotoxiny, tyto metody nemusí být účinné při eliminaci tepelně stabilních mykotoxinů, jako jsou toxiny T-2, což vyžaduje další opatření.
Chemická detoxikační činidla, jako jsou pojiva a adsorbenty, mohou vázat mykotoxiny v gastrointestinálním traktu nosnic, bránit jejich vstřebávání a snižovat jejich toxické účinky.

Výživové strategie
Strategie, jako je doplňování stravy antioxidanty, vitamíny a minerály, mohou pomoci zmírnit nepříznivé účinky expozice mykotoxinům na zdraví a užitkovost nosnic. Studie ukazují, že suplementace dávky látkami vázajícími mykotoxiny, jako jsou buněčné stěny kvasinek, mannany – oligosacharidy a beta-glukany, může pomoci zlepšit zdraví střev, vstřebávání živin a celkovou odolnost vůči expozici mykotoxinům.

Biologická bezpečnost
Opatření biologické bezpečnosti jsou základními součástmi strategií zmírňování dopadů mykotoxinů po sklizni, jejichž cílem je zabránit zavlékání a šíření mykotoxinů v drůbežářských zařízeních. Přísné hygienické postupy a správné řízení skladování a distribuce krmiva mohou pomoci zabránit křížové kontaminaci krmiva a minimalizovat expozici nosnic.
Zdroj: All About Feed

Koupit slepičky a zajistit jim krmivo bez mykotoxinů není nikdy jednoduché

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down