Prakticky vše o faktorech nenutriční povahy ovlivňujících produkci mléka se chovatelé dojného skotu dozvěděli na semináři, který zorganizovaly společnosti Fremis, a. s., NTG Agri, s. r. o., a CRV Czech Republic. Hlavní postavou třídenní akce, která odstartovala v kulturním domě ZD Krásná Hora nad Vltavou, pokračovala seminářem v lyžařském středisku Monínec a končila návštěvou několika českých farem, byl profesor Alex Bach, Ph.D., z Katalánského institutu pro výzkum a pokročilá studia, jenž prezentoval výsledky svého výzkumu.
Při prezentaci faktorů ovlivňujících produkci mléka a nesouvisejících s výživou Dr. Bach vycházel ze studie, do níž bylo zapojeno sedmačtyřicet mléčných farem o celkovém počtu 3129 krav, které se nacházelyv okruhu 59 km. Přestože na všech byla nastavena stejná úroveň výživy, zjišťoval výrazné rozdíly v produkci mléka, mléčných složkách, reprodukčních ukazatelích i zdravotním stavu stáda. Rozdíly v produkci mezi farmami na stejné krmné dávce byly až 10 kg mléka denně, rozdíl v tučnosti mléka byl 0,8 % s rozmezím od 3,4 do 4,2 %. Až čytřicetiprocentní rozdíly zazanamenal v ukazatelích zdraví a reprodukce.
Úroveň odchovu ovlivňuje produkci mléka
Z faktorů snižujících mléčnou produkci při stejné úrovni výživy přednášející jmenoval na prvním místě úroveň odchovu telat a jalovic, protože nejvíce ovlivňuje užitkovost na první laktaci. Dodal, že při správně nastaveném managementu odchovu telat, potažmo jalovic lze na první laktaci navýšit nádoj o sedm až deset litrů. Současně poukázal na realitu, že až 35 % narozených jaloviček se nedostane do kategorie prvotelek, přičemž doporučil snížit ztráty do 15 %, respektive aby ze 100 narozených jaloviček 85 dospělo do prvotelek.
Velký význam Dr. Bach přisuzoval také managementu krmení, a to s ohledem na zakladání TMR, a to nejlépe v době, kdy jsou krávy na dojírně, aby se po návratu do stáje mohly nakrmit a odpočívat.
Vliv doby odpočinku na produkci mléka
Doba odpočinku krav se odvíjí také od kvality lehacího boxu (rozměry postýlky, podestýlka). Jestliže dříve se za optimální považovalo 12 hodin odpočinku, ale tam, kde se dojí třikrát denně se nově doporučuje, aby krávy odpočívaly o dvě hodiny déle, respektive 14 hodin. Pokud tuto zásadu nedodržíte, vystavujete se snížení produkce mléka. Kratší doba ležení také ovlivňuje obsah mléčného tuku, což souvisí s kratší dobou pufrace snadno degradovatelného škrobu a cukrů. Současně se také zvyšuje riziko výskytu metabolických poruch a pohybového aparátu. S dobou odpočinku krav souvisí časový harmonogram prací ve stáji. Veškěré práce ve stáji související se stlaním, odklizem hnoje, stejně jako práce veterináře a služeb by se měly plánovat vždy na stejnou dobu.
Welfare a produkce mléka ruku v ruce
K organizaci stáda přednášející doporučil nemíchat prvotelky se staršími kravami. Upozornil, že v opačném případě to přinese snížení produkce mléka a zvýšení nemocnosti krav na první laktaci. Jestliže se musí přemísťovat zvířata mezi kotci, tak ideálně celé skupiny a v týdenních intervalech.
Pokud jse o management a výživu krav stojících na sucho a před porodem, Dr. Bach zdůraznil, že i u této kategorie zvířat se zvyšují požadavky na zajištění welfare. V rámci zajištění odpovídajícího klima ve stáji poukázal na význam větrání a dodal, že krávu na porodně by měly mít více prostoru odpovídající 12 m2. Ve výživy pak upozornil na zajištětní dostatečného množství řezané slámy v krmné dávce, a to 5 až 6 kg na kus a den, kvůli naředění koncentrace energie.*
Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!