Nevýživové faktory ovlivňující produkci mléka

Prakticky vše o faktorech nenutriční povahy ovlivňujících produkci mléka se chovatelé dojného skotu dozvěděli na semináři, který zorganizovaly společnosti  Fremis, a. s., NTG Agri, s. r. o., a CRV Czech Republic. Hlavní postavou třídenní akce, která odstartovala v kulturním domě ZD  Krásná Hora nad Vltavou, pokračovala seminářem v lyžařském středisku Monínec a končila návštěvou několika českých farem, byl profesor Alex Bach, Ph.D., z Katalánského institutu pro výzkum a pokročilá studia, jenž prezentoval výsledky svého výzkumu.

Profesor Alex Bach, Ph.D.
Profesor Alex Bach, Ph.D.

Při prezentaci faktorů ovlivňujících produkci mléka a nesouvisejících s výživou Dr. Bach vycházel ze studie, do níž bylo zapojeno sedmačtyřicet mléčných farem o celkovém počtu 3129 krav, které se nacházelyv okruhu 59 km. Přestože na všech byla nastavena stejná úroveň výživy, zjišťoval výrazné rozdíly v produkci mléka, mléčných složkách, reprodukčních ukazatelích i zdravotním stavu stáda. Rozdíly v produkci mezi farmami na stejné krmné dávce byly až 10 kg mléka denně, rozdíl v tučnosti mléka byl 0,8 % s rozmezím od 3,4 do 4,2 %. Až čytřicetiprocentní rozdíly zazanamenal v ukazatelích zdraví a reprodukce.

Úroveň odchovu ovlivňuje produkci mléka

Z faktorů snižujících mléčnou produkci při stejné úrovni výživy přednášející jmenoval na prvním místě úroveň odchovu telat a jalovic, protože nejvíce ovlivňuje užitkovost na první laktaci. Dodal, že při správně nastaveném managementu odchovu telat, potažmo jalovic lze na první laktaci navýšit nádoj o sedm až deset litrů. Současně poukázal na realitu, že až 35 % narozených jaloviček se nedostane do kategorie prvotelek, přičemž doporučil snížit ztráty do 15 %, respektive aby ze 100 narozených jaloviček 85 dospělo do prvotelek.

Velký význam Dr. Bach přisuzoval také managementu krmení, a to s ohledem na zakladání TMR, a to nejlépe v době, kdy jsou krávy na dojírně, aby se po návratu do stáje mohly nakrmit a odpočívat.

Úroveň odchovu jalovic významně ovlivňuje produkci mléka na první laktaci
Úroveň odchovu jalovic významně ovlivňuje produkci mléka na první laktaci

Vliv doby odpočinku na produkci mléka 

Doba odpočinku krav  se odvíjí také od kvality lehacího boxu (rozměry postýlky, podestýlka). Jestliže dříve se za optimální považovalo 12 hodin odpočinku, ale tam, kde se dojí třikrát denně se nově doporučuje, aby krávy odpočívaly o dvě hodiny déle, respektive 14 hodin. Pokud tuto zásadu nedodržíte, vystavujete se snížení produkce mléka. Kratší doba ležení také ovlivňuje obsah mléčného tuku, což souvisí s kratší dobou pufrace snadno degradovatelného škrobu a cukrů. Současně se také zvyšuje riziko výskytu metabolických poruch a pohybového aparátu. S dobou odpočinku krav souvisí časový harmonogram prací ve stáji. Veškěré práce ve stáji související se stlaním, odklizem hnoje, stejně jako práce veterináře a služeb by se měly plánovat vždy na stejnou dobu.

Welfare a produkce mléka ruku v ruce

K organizaci stáda přednášející doporučil nemíchat prvotelky se staršími kravami. Upozornil, že v opačném případě to přinese snížení produkce mléka a zvýšení nemocnosti krav na první laktaci. Jestliže se musí přemísťovat zvířata mezi kotci, tak ideálně celé skupiny a v týdenních intervalech.

Pokud jse o management a výživu krav stojících na sucho a před porodem, Dr. Bach zdůraznil, že i u této kategorie zvířat se zvyšují požadavky na zajištění welfare. V rámci zajištění odpovídajícího klima ve stáji poukázal na význam větrání a dodal, že krávu na porodně by měly mít více prostoru odpovídající 12 m2. Ve výživy pak upozornil na zajištětní dostatečného množství řezané slámy v krmné dávce, a to 5 až 6 kg na kus a den, kvůli naředění koncentrace energie.*

Více se dočtete v zářijovém čísle časopisu Náš chov.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down