Trh s živočišnými komoditami v roce 2018

Na konci loňského roku jsme psali, že v dohledu je bohužel konec boomu cen mléka, protože evropské ceny komodit a situace na evropská energetické burze pohybují směrem dolů. Ceny mléka dosáhly vrcholu a začne se zpomalovat růst produkce mléka v průběhu roku 2018, v prvním (+ 3 %) a ve druhém kvartálu 2018 (+ 2,0%) překročí úroveň výroby v roce 2017. Do třetího čtvrtletí roku 2018 růst skončí a (0 %), což povede k poklesu výroby v posledním čtvrtletí roku 2018 (o 1,5 %) v závislosti na tom, jak rychle budou ceny mléka klesat.

Jak je to s mlékem doopravdy? Například v srpnu byly ceny mléka ve všech zemích (kromě Kypru a Maty – tam naopak vzrostly) nižší než ve stejné době v roce 2017. Průměr v EU byl 33,6 eur za 100 kg mléka, v Č to bylo 31,2 eur/100 kg mléka. Tehdy jsme byli v cenách sedmnáctí v Evropě a za námi mělo ještě nižší ceny jedenáct stát.  Za 100 kg sušeného plnotučného mléka se platilo 150 eur (Slováci dostávali 200 eur) s průměrem EU 156 eur a máslo bylo u nás nejdražší (až na Slovensko – 602 eur za 100 kg) a bylo to 584 eur/100 kg (do 7. 10. 2018).  V září dostávali prvovýrobci mléka za 100 kg 31,69 eur s váženým průměrem EU 34,27 eur. Průměr samozřejmě nejvíc zvedaly země jako Kypr (56,68 eur) a Malta (53,21 eur). V srpnu se u nás vyrobilo 254, 4 tisíce tun mléka. Do množství mléka vyprodukovaného v EU (13 034, 3 tisíce tun) nejvíce přispívají Německo (2701,7), Francie (1913,7), Nizozemsko (1147,8), Polsko (1007,6), Velká Británie (1230,3) i Itálie (905,6) či Irsko (839,1).  

Vepřové

Ceny za vepřové maso poklesly meziročně v celé EU o 11,1 % na 149,41 eura za 100 kg (kromě Finska, tam stoupla o 3,4 %) a v ČR klesla o 12,9 % na 149,15 eura za 100 kg hmotnosti (3822,03 Kč za 100 kg).

Hovězí

Za 100 kg hovězího masa se platilo u nás za JUT mladého býka 325,94 eura, a v průměru za všechny kategorie skotu (býci, krávy, jalovice) 271,6 eura poslední týden v říjnu (43. týden).

Vejce a drůbeží

U nás chováme 5 608 886 nosnic, což je 1,5% podíl v EU, a většinu z nich v obohacených klecích (84 %), v halách na podestýlce 15,6 %, ve výběhových systémech 0,2 % a v organickém zemědělství – pastevně 0,3 % nosnic. Největšími producenty vajec v EU jsou Francie (13 %), Německo (12 %), Itálie (11 %), Španělsko (10 %), Velká Británie (10 %), Nizozemsko (9 %) a Polsko (8 %) na všechny ostatní země zbývá 27 %. Odhaduje se, že se v roce 2018 v EU vyrobí 7710 tisíc tun vajec a spotřebuje 7486 tisíc tun.

Nejvíce masa se vyrobí z kuřecích brojlerů (81 %), krůt (14 %), kachen (3 %) a další drůbeže (2 %). Největšími producenty masa v EU jsou Polsko (16 %), Velká Británie (13 %), Francie (11 %), Španělsko (11 %), Německo (11 %), Itálie (9 %) a zbytek ostatní země (29 %). V letošním roce se v EU vyrobí 14 787 tisíc tun drůbežího masa a spotřebuje 14 055 tisíc tun.

Ovce a kozy

Největšími producenty masa ovcí v EU jsou Velká Británie (29 %), Španělsko (19 %), Rumunsko (12 %), Řecko (9 %), Francie (8 %), a masa koz Řecko (35 %), Španělsko (24 %), Rumunsko (16 %), Francie (12 %).

V EU se letos vyrobí 886 tisíc tun skopového masa a spotřebuje se ho 1030 tisíc tun. Do Evropy se nejvíc dováží z Nového Zélandu, Austrálie, Chile, Argentiny i Makedonie.

 Zdroj: www.ag-press.eu

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *