20.07.2022 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vyhlášení finalistů prvního ročníku cen EU pro ekologickou produkci

Byl oznámen seznam finalistů vůbec prvního ročníku cen EU pro ekologickou produkci, přičemž do užšího výběru pro ceny bylo zařazeno celkem 24 příspěvků z 11 různých členských států. Finalisté byli vybráni ze souboru více než 200 příspěvků z 26 členských států, které byly předloženy v posledních měsících. Vítězové osmi cen budou vyhlášeni na oficiálním slavnostním ceremoniálu v Bruselu dne 23. září jako jedna z řady akcí a aktivit u příležitosti každoročního dne EU pro ekologickou produkci.

Ceny byly uděleny jako součást závazku přijatého v akčním plánu pro rozvoj ekologické produkce s cílem uznat ty nejlepší v celém ekologickém potravinovém řetězci, od zemědělce až po restauraci. Budou se snažit odměnit nejlepší a nejinovativnější ekologické subjekty, které přispívají ke snížení dopadu zemědělství na klima a životní prostředí a jejichž opatření pomohou realizovat ambice strategií „od zemědělce ke spotřebiteli" a strategie v oblasti biologické rozmanitosti.

Kategorie a ocenění

Ocenění EU pro ekologickou produkci zahrnuje osm ocenění v sedmi různých kategoriích. Dne 20. července 2022 byl vyhlášen seznam finalistů prvního ročníku cen. Informace o různých kategoriích a finalistech, kteří se pro ně dostali do užšího výběru, jsou uvedeny níže.

Kategorie 1: Nejlepší ekologický zemědělec (žena ) a Nejlepší ekologický zemědělec (muž)

Cílem této ceny je ocenit zemědělce (jednu ženu a jednoho muže) za práci, kterou vykonává v oblasti ekologických produktů. Toto ocenění je organizováno společnostmi COPA-COGECA a IFOAM Organics Europe.

Finalistky (ženy): Katharina Lichtmannspergerová (VLG Obervetterbachgut) – Thalgau, Salcburk, Rakousko

Nazaret Mateos Álvarezová (Entresetas) – Paredes de Nava, Palencia, Španělsko

Sara Vezzaová (Azienda Agricola Sara Vezza) –Localitá Castelletto, Monforte d'Alba, Piemonte, Itálie

Finalisté (muži): Gianpaolo Mancini (Il Sentiero del Riccio) – Sicignano degli Alburni, Salerno, Kampánie, Itálie

David Pejić (Zrno eko imanje) – Dubrava, Záhřebská župa, Chorvatsko

Tom Kass (Kass-Haff S.àrl) – Rollingen, Lucembursko

Kategorie 2: Nejlepší ekologický region

Toto ocenění ocení region EU za jeho opatření na podporu ekologické produkce a spotřeby. Cenu pořádá Evropský výbor regionů.

Finalisté:  Occitanie, Francie

Centre-Val de Loire, Francie

Valencie, Španělsko

Kategorie 3: Nejlepší organické město

Toto ocenění ocení město za jeho činnost na podporu ekologické produkce a spotřeby. Cenu pořádá Evropský výbor regionů.

Finalisté:  Gemeinde Seeham am Obertrumer See, Salcburk, Rakousko

Obec Trojan, Bulharsko

Město Vídeň, Rakousko

Kategorie 4: Nejlepší organická bio-oblast

Toto ocenění bude uznáním bio-okresu. Biookres je zeměpisná oblast, kde se setkávají zemědělci, občané, provozovatelé cestovního ruchu, sdružení a veřejné orgány, aby udržitelně spravovali místní zdroje na základě ekologických zásad a postupů. Cenu pořádá Evropský výbor regionů.

Finalisté: Associazione Bio-Distretto Cilento – Kampánie, Itálie

Association Biovallée – Eurre, Francie

Centro Municipal Cultura e Desenvolvimento de Ihanha-a-Nova – Centro region, Portugalsko

Kategorie 5: Nejlepší ekologický malý a střední podnik (MSP)

Toto ocenění bude uděleno malým a středním podnikům se sídlem v EU, které se podílejí na zpracování ekologických produktů. Cenu pořádá Evropský hospodářský a sociální výbor.

Finalisté:  Gino Girolomoni Cooperativa Agricola – Isola del Piano, provincie Pesaro a Urbino, Itálie

Goodvenience.bio GmbH – Magdala, Thuringia, Německo

Labonca Biohof GmbH – Burgau, Štýrsko, Rakousko

Kategorie 6: Nejlepší prodejce biopotravin

Toto ocenění bude uděleno maloobchodníkovi s potravinami se sídlem v EU, který prodává ekologické produkty. Cenu pořádá Evropský hospodářský a sociální výbor.

Finalisté : Ecoveritas SA – Barcelona, Španělsko

La ferme à l'arbre de Liège – Lantin, Lutych, Belgie

Bio MERCATO, seiVital GmbH – Kempten, Bavorsko, Německo

Kategorie 7: Nejlepší bio restaurace

Toto ocenění ocení restauraci, která je buď samostatná, nebo jako součást hotelového nebo stravovacího sektoru, která ve svém jídelním lístku navrhuje certifikované ekologické reference. Cenu pořádá Evropský hospodářský a sociální výbor.

Finalisté: Trattino – Lyon, Francie

Lilla Bjers HB – Visby, Gotland, Švédsko

Kolariks Freizeitsbetriebe GesmbH Restaurant Luftburg – Prátr, Vídeň, Rakousko

Ag Press

Napsat komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2022 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down